Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam dziwną sytuację z F10 528i 245km wersja europejska, przelot 170 tyś, chodzi mi o spalanie w mieście, zauważyłem że auto spala 16l PB98 czy orientuje się ktoś co może być przyczyną tak wysokiego spalania ? Rozmawiałem z innymi użytkownikami tego silnika i spalanie jest na poziomie 12L

Z góry dziękuje za pomoc

http://imageshack.us/photo/my-images/190/95216545.jpg/
Opublikowano
moze ciężka prawa noga jest problemem :P ja w tym aucie na dystansie 70km po miesie wykreciłem 18l skrzynia tryb sport (auto zastępcze ) tak więc 16l przy w miare dynamicznej jeździe chyba jest całkiem rzeczywistym wynikiem, to 12l to chyba w trybie eco i przy mało dynamicznej jeździe...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

miałem takie f10 528xi i właśnie z tego powodu go sprzedałem.

średnia z 35tkm była 12,8 l z czego właśnie 16 w mieście i ok 10-11 trasa przy prędkościach 160-180km/h.

pow. 200 palił 14 l.

teraz mam f11 525xd i przy tych samych warunkach eksploatacji pali średnio 9,2 :D

Opublikowano
Mi też tyle pali f33 428i,( korki, krótkie odcinki) nie widzę problemu. Benzyny o tej mocy tyle mniej więcej palą w rzeczywistości, mniej palą w katalogach i czasem na forach :wink:
Opublikowano

16L w korkach to luzik, i do tego krótkie odcinki od świateł do świateł takie spalanie z 245 km to raczej normalka

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

na temat spalania był b dużo dyskusji

przejedz sie autostrada na odcinku 20km ze stała prędkością 100km/h jeśli spali Ci więcej niż 11-12 to oznacza problem

Opublikowano

hmm dziwna sprawa, niby silnik 4 cyl a takie spalanie, byłem przekonany że pali mniej, chodzi mi tutaj akurat o rzecz :) nie to że mnie nie stać na paliwo hehe bo poprzednio latałem M6 507km :)

tylko fakt faktem że niedawno nabyłem auto i byłem przekonany że spali trochę mniej, usłyszałem też trochę pochlebnych informacji o silniku a głównie o jego spalaniu na poziomie 12L w mieście :) ale jak tak mówicie to leje pod korek i latam dalej, przy okazji sprawdzę czy komputer nie wyrzuca żadnych błędów

Pozdrawiam

Opublikowano

teraz wiadomo skąd takie masz spalanie, tak ciśniesz F10 aby nie zapomnieć odczuć jazdy M6 :))) (żart)

Opublikowano
usłyszałem też trochę pochlebnych informacji o silniku

Zapewne też o "bezobsługowych łańcuchach rozrządu"...

Opublikowano

obwodnica to nie puławska do Piaseczna albo aleje niepodległości

bliżej to trasa niż miasto

Opublikowano
usłyszałem też trochę pochlebnych informacji o silniku

Zapewne też o "bezobsługowych łańcuchach rozrządu"...

Przy każdym aucie jeśli producent deklaruje bezobsługową obsługę i nie zaglądanie do rozrządu to w praktyce i tak po pewnym czasie trzeba zajrzeć, ale ogólnie to chwalę sobie ten silnik

Opublikowano
teraz wiadomo skąd takie masz spalanie, tak ciśniesz F10 aby nie zapomnieć odczuć jazdy M6 :))) (żart)

:cool2: Dokładnie miałem to napisać. Jak się przesiada do słabszego samochodu, a styl jazdy pozostaje bez zmian, to takie są efekty, szczególnie w przypadku małych silników z turbo.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
jak komuś 528i pali w mieście 16l to wg mnie oznacza, że co chwilę przekracza prędkość o 50 km/h od dozwolonej...a wiadomo co za to grozi, pojeździj po mieście bez wyprzedzania i spadnie do 12 :D
Opublikowano

wszystko zalezy od stylu jazdy! Mam F11 nowe od 2012 Z tym silnikiem i xdrive. Mieszkam w centrum Wwy i NIGDY nie jezdzielem ECO :D . Srednie spalanie ok 4 latach i 80tkm to 11.4 l!

Po miescie mozna wykrecic 16 nawet 18 jak sie chce i czadu daje. Na sport itd.

Moim problemem to jest brak zuzycia klockow! Oplacilelem pakiet plus a one nie chca sie zetrzec :D :D :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Każdy ma jakiś problem :8)

Jazda po mieście nie oznacza permanentnego łamania przepisów.

Jak ktoś robi krótkie trasy + stoi w wszechobecnych korkach to tyle spala.