Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
E60 ma troche wiecej elektroniki i zapotrzebowania na prad mi sie wydaje, ale te 15km stalo sie duzo bardziej realne po Twojej wypowiedzi ;)
Opublikowano

Dojechałem bez problemu do mechanika. Sprawdził mi na szybko miernikiem jakim prądem ładuje i wyszło że 14.11V okolo czyli idealnie..mialem nadzieje ze to byl padniety alternator a teraz sie troche poszerzylo co do przyczyn...

Po głowie chodzą mi:

- alternator ładuje ale nie zawsze i za malym prądem czasami (czyli regulator zrypany)

- bylo mokro - zwarcie? Choc kilkanascie ostatnich rozruchow bylo ciezszych wiec mysle ze to nie nagła awaria tylko cos nie zawsze dziala jak powinno

- klema IBS - mam teraz od pasow i poduszek ikony ze awaria systemu. Mialem z tym problem w grudniu ale przeczyscilem drucianą szczotka, przykrecilem na nowo klemy, odpiąłem kilka wtyczek i wpiąłem jeszcze raz i było dobrze. Może dalej coś z tym dziadostwem nie tak.

Jutro tak o 10 podepne komputer z inpą, skasuje bledy, odpale go zeby troche pochodzil i sprawdze swieze bledy - moze tam mi wyswietli powod.

Opublikowano

Ładowanie wciąż książkowe, z akumulatorem wszystko ok, odpala normalnie, nie "ciężko".

Znalazłem błąd: 4548 - Power Managment - zarzadzanie pradem ( ladowanie, moduł MPM).

Na chwile obecną przychodzi mi do głowy owy moduł ktory nierzadko sie psuje i odpowiada za podanie sygnału do włączenia ładowania akumulatora + zarzadzanie pradem z klemy IBS. Jesli jeszcze raz cos takiego mi sie stanie to zagłębie sie bardziej. Poki co obserwuje i kupilem prostownik i miernik :D

Opublikowano
Dlugo sie nie pocieszylem bo wrocil problem z grudnia czyli RESTRAINT SYSTEMS FAULT.. klemy odkrecilem, przeczyscilem i zapialem jeszcze raz i nie zniknelo..komputerem skasuje i powinno zejsc, tylko na jak dlugo to nie wiem..
  • 2 lata później...
Opublikowano
Witam, tak. Byłem u mechanika swojego 2 razy po problemie ale nic nie wyszło. Złośliwość rzeczy martwych. Podczas wizyt u mechanika alternator działał jak należy, ale kolejnym razem jak byłem to wyszło że alternator nie działa. Czasami nie ładował i wtedy miałem problem. Po regeneracji alternatora miałem spokój ;]