Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Przeszukałem całe forum i w wyniku tego zacząłem szukać dlaczego wiatrak klimy się nie kręci (klimatronic). Zdjąłem pokrywę,żeby spróbować ominąć rezystor I stopnia i sprawdzić czy w ogóle się kręci. Spróbowałem najpierw przekręcić go palcem ale niestety nie daje się ruszyć. Wentylator chłodnicy obraca się swobodnie, a ten nie. Czy nie powinien obracać się tak samo, bez oporów, czy też może tak ma być? Pomyślałem że może coś go blokuje. Jak to powinno być? :?:

Opublikowano

zatarł sie na panewkach sa one wtopione w plastik obudowy przy zacieraniu dostaja temperatury wytapiaja sie i wirnik traci osiowosc t/z

wentylator na szmelc nic nie da sie z tym zrobic jezeli juz jest w takim stanieczeka cie kupno nówki za około 800 zł bo uzywki w tym wypadku nie wchodza w rachube

POZDRAWIAM !!!
Opublikowano
zatarł sie na panewkach sa one wtopione w plastik obudowy przy zacieraniu dostaja temperatury wytapiaja sie i wirnik traci osiowosc t/z

wentylator na szmelc nic nie da sie z tym zrobic jezeli juz jest w takim stanieczeka cie kupno nówki za około 800 zł bo uzywki w tym wypadku nie wchodza w rachube

pytalem o wentylator klimy w ASO kiedys i powiedzieli mi ponad 1000zł. Używki widzialem po 150zł. mam gdzies silnik do tego i przydalyby mi sie łopatki :twisted2:

Opublikowano
Witam.Mi w bmw e36 jak wlanczam klime to slysze ze zalancza sie sprezarka a wiatrak nie chodzi wogole, i nie wiem co to moze byc.

mialem to samo. U mnie winny byl przekaźnik wentylatora

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam.Mi w bmw e36 jak wlanczam klime to slysze ze zalancza sie sprezarka a wiatrak nie chodzi wogole, i nie wiem co to moze byc.

mialem to samo. U mnie winny byl przekaźnik wentylatora

Wentylator nie jest połączony "na sztywno" z klimą. Włącza go czujnik ciśnieniowy (Triple Pressue Switch). Jeżeli klima jest świeżo nabita, to włącza się prawie zaraz po włączeniu sprężarki. Jeżeli czynnika jest już niewiele, to może się nie włączyć wcale... (zakładam, że przekaźnik i bezpieczniki są sprawne, można to sprawdzić zwierając styki w gnieździe przekaźnika)

Kai
Opublikowano
witam,mi po nabiciu klimy w serwisie również powiedziano że mam zatarty wentylator klimy i że jest do wymiany,ale w domu użyłem odrdzewiacza w sprayu , rozruszałem tą rekoma bo ciężko chodził i to pomogło teraz chodzi..ciekawe jak długo, no ale narazie jest ok,pozdr
Opublikowano

Panowie u mnie kręci sie wiatrak klimy bez żadnych oporów i wszystko działa sprawnie tak jak pisze kolega KAI.

Ale mam inny problem ktoś mądry obciął pierścień wiatraka i po włączeniu drży mi cały samochód, a nie mogę znaleź nigdzie żadnej używki.

Może ktoś z was wie gdzie mogę kupić sam wiatrak klimy e36 - używkę.

Pozdrawiam!!!

Opublikowano

Nie iwem czy ta firma robi wysyłke, ale jak wpiszesz w google "sadło chłodnice" to wyskoczy ci adres i telefon w sośnicowicach koło Gliwic, a oni zajmuja sie własnie głównie chłodnicami wentylatorami itp, maja pełno uzywek jak i nowych cześci. Szukałem kiedyś zawleczki do łaczenia wiatraka z silnikiem i nigdzie nie było nawet w ASO, bo to nei jest czesc wymianna musiałbym kupić cały wentyltor za 1500 zł a u nich za 5 zł dostałem. Mysle że będą mieli, ale problem jest taki że maja tego pełno ale często nie zdają sobie sprawy do jakiego samochodu to jest i najlepiej podjechać z czescia lub wentylatorem i coś tam napewno dopasują, ja tak zrobiłem zawiozłem im cały wentylator a oni zawleczke znaleźli.

Zadzwoń i zapytaj

Sadło. Chłodnice

0 32 238 70 03

44-153 Sośnicowice, Powstańców 6

pow.gliwicki, woj.śląskie

[email protected]

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW