Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam dość dziwny problem z wycieraczkami, a dokładniej czasem odmawiają posłuszeństwa.

Normalnie działają ale czasem się zdarza że po przełączeniu manetki zrobią jeden cykl, a potem przez dzień czy dwa nie działają. To chyba nie bezpieczniki bo potem w najmniej spodziewanym momencie okazuje się że działają.

Miał ktoś podobny przypadek? Bo dzieje się to coraz częściej a ciężko się jeździ z woda na szybie.

A i jeszcze jedna informacja: gdy wycieraczki nie działają spryskiwacze działają.

Opublikowano
Ja miałem podobny problem ale wycieraczki wariowały, gdy padał deszcz i jak miałem ustawione aby wycieraczki chodziły według intensywności deszczu(czujnik deszczu). Okazało się, że pękła guma na wycieraczce idealnie w miejscu gdzie czujnik bada szybę. Po wymianie gumy wycieraczki problem znikł ;)
Opublikowano
To chyba nie chodzi o wycieraczki bo nie mam czujnika deszczu. Zreszta na innych trybach powinno dzialac. Mozliwe ze sołtys ma racje i silniczek do wymiany.
Opublikowano
a no tak czujnik chyba wychodził po 98 roku ;) mój błąd :) To pewnie silniczek nie domaga już

To chyba nie do końca prawda, znajomek ma rocznik 97(maj) z wspomnianym czujnikiem, więc wcześniejsze raczej też miały. Wracając do usterki kolegi to na 99% silniczek, przechodziłem coś podobnego u Siebie, wycieraczki chodziły jak chciały. Problemem okazała Się dostająca woda do wnętrza, która powodowała wzrost korozji i blokowanie wirnika. Możesz wszystko rozebrać,przeczyścić osuszyć i powinno śmigać, tylko nie wiadomo jak długo. Mój po takim serwisie wytrzymał jeszcze jakieś pół roku,może więcej teraz nie pamiętam aż padł na amen

Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
Dzikęki za info. W weekend go oczyszcze i wysuszę tak jak mowisz, a jak to nie pomoze to po prostu wymienie,
Opublikowano
a no tak czujnik chyba wychodził po 98 roku ;) mój błąd :) To pewnie silniczek nie domaga już

To chyba nie do końca prawda, znajomek ma rocznik 97(maj) z wspomnianym czujnikiem, więc wcześniejsze raczej też miały. Wracając do usterki kolegi to na 99% silniczek, przechodziłem coś podobnego u Siebie, wycieraczki chodziły jak chciały. Problemem okazała Się dostająca woda do wnętrza, która powodowała wzrost korozji i blokowanie wirnika. Możesz wszystko rozebrać,przeczyścić osuszyć i powinno śmigać, tylko nie wiadomo jak długo. Mój po takim serwisie wytrzymał jeszcze jakieś pół roku,może więcej teraz nie pamiętam aż padł na amen

A to nie wiedziałem że wcześniej też miały czujnik :)

Opublikowano
Pewności nie mam, że nie jest jak pisałeś, być może poprzedni właściciel zmienił szybę na taką z czujnikiem i odpowiednio wszystko uzbroił. Jak dorwał bym jego VIN można by to sprawdzić :mrgreen:
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
Wyczyść tez czepienie na które zakładasz i przykręcasz ramie wycieraczki bo lubią się zapiekać ,ja tak miałem w e60
Opublikowano
Mam podobny problem występował on i nadal występuje, podkreśle że w miedzyczasie miałem wymienianą szybe (pękła przy dużym mrozie) i czujnik chyba nie ma nic wspólnego z tą dolegliwością :wink:
Opublikowano

Rozebrałem to dziś i było tak jak pisał bonzo320i, woda dostawała się wprost na silnik.

Plastikowa listwa na podszybiu powinna przylegać do szyby, a dziwnym trafem w miejscu gdzie jest silnik wycieraczek odstawała i woda lała się w prost na niego.

Trochę siły nowe kołki i już przylega, mam nadzieje że już lać się nie będzie.