Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

chce podłączyć czujnik temp. do komputera pokładowego ale nie wiem jak?

nie moge znależć oryginalnych przewodów do czujnika a nie wiem jak to zrobić bez tego?

może jest jakis sposób na podłączenie bezpośrednie do komputera pokładowego?

prosze o pomoc

Opublikowano

jakie kolory mają przewody które idą do czujnika temp. zewnętrznej? jak można sprawdzić czy przewody są właściwe?(może trzeba zmostkować zeby sie coś pokazało)

jest ich u mnie sporo i nie wiem do których podłączyć czujnik?

pozdrawiam

Opublikowano

widze ze sam musze sobie odpisać :lol:

po całym dniu znalazłem przewody i podłączyłem czujnik po kilku godzinach zaczął pokazywać 11 stopni.

PRZEWODY BYŁY W WIĄZCE Z PRZEWODAMI DO HALOGENÓW.

POZDRAWIAM

Opublikowano

... podepnę sie do Twojego tematu - powiedz mi , miałeś zegar analogowyjak wkładałeś komputerek czy on już był tylko termometr był nie podpięty ? w wiązce która wchodzi do komputerka ile masz żył ?

mam analogowy , w wiązce mam chyba 3 żyły i nie wiem czy dopasuję " mały " komputerek " czy gra warta świeczki ?

* - w zależności od typu i wyposażenia
Opublikowano

zapytam więc i ja...

miałem analogowy zegarek i włożyłem ten elektroniczny z temp. - na więcej się nie porywam bo jak czytałem strasznie dużo roboty by było z wpinaniem się w instalację - mam tylko trzy kable.

ponieważ nie mam halogenów, więc i przewodów do czujnika u siebie nie znajdę?

Nie będę się tym raczej bawił - brak czasu i doświadczenia - ale rozumiem że jak oddam go do elektryka, to skoro chcę docelowo założyć też halogeny, to najlepiej żeby pociągnęli mi od razu do nich wiązkę? Czy nie ma takiej potrzeby? - w dziale zrób to sam jest opis jak założyć halogeny w e34, przy takiej pomocy może pokusiłbym się o samodzielny ich montaż. Ale skoro przewody idą razem, a czujnik chcę na dniach podpinać, to zlecać ciągnięcie wiązki?

Jak to widzicie...

- to ja przepraszam! ...i znikł
Opublikowano
... podepnę sie do Twojego tematu - powiedz mi , miałeś zegar analogowyjak wkładałeś komputerek czy on już był tylko termometr był nie podpięty ? w wiązce która wchodzi do komputerka ile masz żył ?

mam analogowy , w wiązce mam chyba 3 żyły i nie wiem czy dopasuję " mały " komputerek " czy gra warta świeczki ?

misiek, w 3 żyłach nie ma żadnego kabla do czujnika, dodatkowo musisz wpiąć się do zasilania - chyba od radia, zeby nawet sam zegar elektroniczny zadziałał - inaczej będzie tylko reagował na właczenie oświetlenia, ale nie odpali. Ja już od roku przymierzam się do instalacji ale brak czasu... w końcu zdecydowałem i oddam swoją do elektryka - jak pisałem przed chwilą. Poza ciągnięciem przewodów, musisz także wtyczkę przerobić na kolejne piny - musi ich być więcej. ponoć proste, kiedyś koledzy o tym na forum pisali. Jakbyś chciał, mam gdzieś schemat instalacji tej z analogiem i elektronicznego z temp, tam wszystko widać co trzeba zrobić. Jeśli jesteś zainteresowany daj znać - postaram się jej poszukać i ci podeślę - mam ją na 100% tylko że w wersji papierowej,a skanera brak. Ale może mam to też jeszcze gdzieś na dysku to mógłbym ci wysłać

- to ja przepraszam! ...i znikł
Opublikowano
...dzięki , jak będziesz miał możliwość .... Michał , co do wiązki to się wstrzymaj z elektrykiem - zobacz za zasłoną lewej przedniej lampy - powinny tam wisieć dwie okrągłe wtyczki , jak są to masz po robocie - porobię fotki jak ja to zrobiłem bez elektryka a wygląda jak z fabryki ... napiszę na maila - nie będziemy śmiecić ...
* - w zależności od typu i wyposażenia
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
...dzięki , jak będziesz miał możliwość .... Michał , co do wiązki to się wstrzymaj z elektrykiem - zobacz za zasłoną lewej przedniej lampy - powinny tam wisieć dwie okrągłe wtyczki , jak są to masz po robocie - porobię fotki jak ja to zrobiłem bez elektryka a wygląda jak z fabryki ... napiszę na maila - nie będziemy śmiecić ...

Misiek

ja mam taką lużną wtyczkę z lewej strony, myslałem , że jest do halogenów, ale z prawej strony żadnej takiej samej nie stwierdziłem, więc ta z lewej jest od czego?

Opublikowano

Panowie ,ja od dwóch lat dochodzę do czego jest ta wtyczka w pobliżu lewej lampy wyglądająca jak własnie taka od lampy :duh: ... cały czas luzem była.

Mam więc rozumieć, że jest od czujnika temp. zewnętrznej? Mały komputer mam. Może ktoś mógłby podesłać fotkę żeby wszystkich zainteresowanych upewnić.

ps. Taki czujnik może być uniwersalny ze sklepu elektronicznego czy specjalny do BMW? Jeśli to pierwsze to może ktoś zna jego parametry?

Every weapon needs a master.