Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam taka historie z wydechem w 523i. Otoż gdzies pod oslona kata jest nieszczelnosc. Byly lekkie przedmuchy na zimnym silniku po rozgrzaniu ustepowało. Ale teraz wracajac z poznania celowo przegoniłem auto po autostradzie. Poznan-konin 200 km/h w miare mozliwosci. No i wreszcie sie rozkraczył tak sensowniej - slychac go z daleka.

Gdy bylem jeszcze w poznaniu Rapid polecil mi warsztat niejakiego Kalinskiego. Jestem pod wielkim wrazeniem. Gosc wszedl pod spod, postukal, obejkrzal, posluchal i powiedzial, ze trzeba sciagnac oslone kata i wtedy sie okaze gdzie jest nieszczelnosc. Jesli jest dostepna dla spawarki to 50 pln jesli jest gdzies od gory to trzeba sciagac caly element, pol dnia roboty i ogolnie 500 pln.

W wawie przed chwila powiedzial, ze to kat alle on to go raczej nie wyjmie, etc. Powiedzial, zebym zdjal to w serwisie i mu przywiozl a on naprawi.

Czy jest gdzies w wawie taki gosc jak ten Kalinski z poznania? Czlowiek od razu wiedzial co i jak, co trzeba demontowac, by wyciagnac katy, etc. Ogolnie zorientowany mocno. Bo katy bede mial zdjete w srode i troche sie boje, ze nie wyrobia sie przed weekendem

pozdrawiam

t.

Opublikowano

Podjedź na ulicę Nowej Huty (poprzeczka Połczyńskiej, na wysokości Szeligowskiej).

Kolesie znają sie na pewno, jest to stara dobra szkoła rzemieślnicza.

Pzdr,

Opublikowano
chodzi o to, ze trzeba bedzie zrzucac te katy czyli odcinek wydechu pomiedzy kolektorami wydechowymi a dalsza czescia wydechu. Przy kolektorach jest trudny dostep i potrzeba kogos z głowa a nie tylko starego praktyka z palnikiem. ten gosciu z poznania zrobił na mnie wrazenie czlowieka doskonale zorientowanego a w w-wie nei moge znalezc takeigo :/

pozdrawiam

t.

Opublikowano
szkoda ze nie mieszkas w okolicach Katowic, bys mogl podiechac do mojego ojaca,ostatnio tez wycinal przy mojej beci katalizator i wstawial nowy. Wydech wyglada jak oryginalny :dance:
Opublikowano
TYPSON jeszcze raz napiszę: podjedź na harfową i po problemie. Tam nawet za 500pln mój znajomy dorabiał cały układ do e24. Nie tylko w Poznaniu są dobrzy tłumikarze:)

Pozdrawiam,

James

740iA 93r. - jest

628CSI 83r. - było

Opublikowano

:shock: 500zl za zdjecie katalizatora? Jakas pomylka calkowita.

Ja moge polecic tlumikarzy na szarych szeregow - to bardzo znane miejsce, robilem tam kilka rzeczy.

Opublikowano

> 500zl za zdjecie katalizatora? Jakas pomylka calkowita.

Nie do konca pomylka. W e39 zaleznie od roku produkcji i silnika bylo kilka wersji katów. Byly pojedyncze juz na rurze wydechowej ale w nowszych byly i podwojne. Ja mam wlasnie dwa. tzn kolektor wylotowy i katalizator to jeden element, znajduje sie tuz za glowicą. Jako, ze wydech jest jakby jednoelementowy czyli nie ma zadnych plecionek i łącznikow elastycznych to aby zdjąć jeden trzeba reszte wydechu zwalic, zdjąc troche duperałkow z gory, od strony silnika i wykrecic kolektor-katalizator z glowicy. Dlatego nie zrobi tego "kazdy jeden". No i dochodzi jeszcze kwestia wykrecania kolektora z aluminiowej glowicy - wiadomo, ze latwo tu o zerwanie gwintu i inne problemy

Po wyjęciu kata zawiozlem go do tlumikarza. Odspawal oslone i okazalo sie, ze kat rozspawal sie na dwie czesci! Srodek byl w bardzo dobrym, niemal "nieuzywanym" stanie. Znalazlem takiego kata w uzywkach i zamontowalem (oddalem do zamontowania) a swoj stary zostawiłem sobie na zapas. Kiedys oddam go do dobrego spawacza i bedzie w razie "W". Zreszta tlumikarz powiedział, ze nie moze dac gwarancji, jak dlugo taki zespawany kat bedzie działał oraz, ze nie chce tego spawac palnikiem, bo moze uszkodzic srodek.

W moich katach sa dwie sondy w kazdym - jedna przed i druga za katalizatorem. Z tego powodu uznalem, ze wkladanie zamiennikow bosala mija sie z celem, bo wskazania sond beda musialy byc inne niz na oryginale co bedzie skutkowac wywalaniem bledow "na zegarach". Zreszta sam tlumikarz odradzal montowanie bosala - mowil, ze wklad w bosalu jest kilka razy mniejszy niz w oryginale i ze to w sumie takie zastepstwo a nie zamiennik.

przy okazji kazalem zamontowac nowe uszczelki, sruby i wieszaki. Teraz jest wreszcie cisza i spokój ;)

pozdrawiam

t.

Opublikowano
Typson ja pojechałem do zwykłego mechanika który ma kanał zawozłem dwie uszczelki dodo wydechu ,powiedział za się mu zejdzie około 5 godzin roboty.Za robote wzioł 130zł razem ze spawaniem jakiegos elementu przey wydechu a uszczelki kosztowały mnie 80 zł.
Opublikowano
W W-wie na ulicy Szarych Szeregów (numeru nie pamiętam) są goście którzy mają warsztat zajmujący się wyłącznie układami wydechowymi. Pomimo, że mają gotowe tłumiki i katalizatory to również robią na zamówienie od ręki na miejscu (jeśli się komuś np. brzmienie ni podoba), mają do tego super sprzęt, giętarki, spawarki i takie inne pierdoły. I robią solidnie i tanio.
Opublikowano
Typson ja pojechałem do zwykłego mechanika który ma kanał zawozłem dwie uszczelki dodo wydechu ,powiedział za się mu zejdzie około 5 godzin roboty.Za robote wzioł 130zł razem ze spawaniem jakiegos elementu przey wydechu a uszczelki kosztowały mnie 80 zł.

Ja niestety nie znam mechaniorów, ktorzy biorą 130 zlotych za 5 godzin roboty

pozdrawiam

t.