Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jakiś czas temu kupiłem sobie e91 i sprawa jest wymiany olej w skrzyni biegów. Mianowicie nigdzie nie mam informacji o wymianie Oleju w skrzyni w tej chwili na latane ma 240 tys. Dodatkowo skanowalem ją ostatnio testerem Delphi i wyskoczył taki ciekawy błąd " czujnik oleju, olej skrzyni biegów przestarzały" I teraz pytanie wymieniać ten olej? Skrzynia pracuje bardzo dobrze, nie zauważyłem dziwnych szarpnięć lub cos podobnego. Ogólnie ja bym wymienił z chęcią ale jak czytam opinie typu: Olej tyle czasu nie był zmieniany to lepiej nie ruszać bo można sobie bigosu narobić przez to, że stary oleju juz wypłukał pewne sprawy itp. Jak to sie ma do rzeczywistości to chętnie usłyszę opinię kogoś kto jest mocno zagłębiony w te sprawy :) Ps. dodatko zauważyłem ze miska od skrzyni delikatnie się poci tak jakby uszczelka pod nią puszczała hmmm. Czekam na info, Pozdrawiam

Opublikowano

Generalnie olej w skrzyni należy zmieniać regularnie co ok 80tys km. Siedzi tam skrzynia 6HP... firmy ZF, który jako producent tych skrzyń zaleca regularną wymianę oleju,a już BMW nie zaleca (na skrzyni jest nawet naklejka lifetime oil), gdyż generalnie w czasie trwania gwarancji praktycznie żadne auto nie będzie miało problemów ze skrzynią. Skoro poci się z uszczelki to tak czy siak należy wymienić całą miskę plastikową wraz z zintegrowanym filtrem oraz tulejkę wtyku elektrycznego mechatroniki. To że ludzie opowiadają że po wymianie oleju nagle skrzynia kaput to oznacza tyle, że generalnie była na wykończeniu i ledwo zipała a stary olej pozatykał jakieś kanały i jako tako skrzynia pracowała,a ten świeży wypłukał te złogi i uwydatniły się usterki.

Weź nie wymieniaj nigdy oleju w silniku albo co 50tys km...bo BMW tak by napisało?! Nie tędy droga...

Skrzynia to jedno, a ten komunikat po podłączeniu komputera (delphi często źle tłumaczy) to oznacza tyle, że masz napęd xdrive i jest tam skrzynka rozdzielcza napędu ATC 300 bodajże, w której także wymienia się olej i teoretycznie elektronika xdrive obliczyła że olej ten się zestzrzał, swoje wypracował i należy go wymienić i zresetować wartości adaptacyjne.

Więcej http://bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=73&t=287649

Opublikowano

Zmiana oleju mi powiedzieli 1500zl, i z tego co sie orientuje lepiej to zrobic jesli wszystko jest ok bo ja juz np zmieńic oleju nie moge.

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk