Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

po zakupie profilaktycznie chciałem wymienić olej w swojej skrzyni automat...dzwonię do salonu, podaję vin a oni że ogólnie to kosztuje 2500zł ale mi, że nie wymienią bo serwis nie zaleca i nie będą tego robić po sprawdzeniu jaka to skrzynia :| mój silnik 3.0D rok 2004 z lutego, więc chyba skrzynia GM 5 stopniowa? Ktoś miał już taki przypadek?:D Czy mechanicy z warsztatów (ogarnięci w temacie bmw) poradzą sobie z wymianą?

Opublikowano
Witam serdecznie,

po zakupie profilaktycznie chciałem wymienić olej w swojej skrzyni automat...dzwonię do salonu, podaję vin a oni że ogólnie to kosztuje 2500zł ale mi, że nie wymienią bo serwis nie zaleca i nie będą tego robić po sprawdzeniu jaka to skrzynia :| mój silnik 3.0D rok 2004 z lutego, więc chyba skrzynia GM 5 stopniowa? Ktoś miał już taki przypadek?:D Czy mechanicy z warsztatów (ogarnięci w temacie bmw) poradzą sobie z wymianą?

Poradzą sobie, poradzą.

Wymien tez olej w skrzyni rozdzielczej - nie zaszkodzi; mostom nowy olej tez nie zaszkodzi..

Skąd jesteś? Jak mazowieckie to mogę polecić warsztat...

Opublikowano

W skrzynce rozdzielczej też wymienię :)

Zastanawiam się jeszcze, bo czytałem, że po wymianie oleju trzeba zrobić adaptację skrzyni, mechanicy to ogarną czy tylko ASO?

Jestem z Bydgoszczy, znalazłem tu jeden warsztat, gdzie pracują mechanicy z bmw :)

• 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Mi też nie chcieli wymienic. Ale gdy powiedzialem że mają to zrobić i zapłacę to nie mieli problemu. Wymienili olej miske i filtr ( skasowali 2500pln) :-(

to po co potem te żale, że wyłożyłeś 10000 PLNów w naprawy. ja za wymianę wszelakich olejów z filtrami ( bez cen olejów i filtrów ) zapłaciłem 100 PLN w Radomiu. serwis nie zaleca wymian olejów w skrzyni manualnej a w automacie to akurat zalecają i to po 100 000 km a w ZF jeszcze szybciej.

Opublikowano

U mnie w serwisie przy skrzyni GM, powiedzieli, że nie zalecają wymiany :)

Ja również wymieniałem olej ale w warsztacie u normalnego mechanika...za całość wymiana oleje/filtry zapłaciłem ok 500zł przy czym oleje i filtry (poza tym do skrzyni) miałem swoje. Więc nie widzę sensu przepłacać w serwisie w aucie, które już jest po gwarancji...

Opublikowano

polecam jednak wymieniac olej w skrzyni GM mozna to zrobić samemu nawet bez kanału. choc dostep nieco mały bo trzeba sie wslizgnac pod auto.

kupic olej texaco 10l + filtr odkrecic spust wylac stary olej zakrecic wlac swiezy odpalic pomiesza sie znow wylac odkrecic miske, zdjac filtr, umyc miske (zobaczycie ile tam szlamu na dnie w okolicy magnesu) wymyc wytrzec zalozyc filtr przykrecic wlac olej odpalic dolac oleju przemieszac biegami dolac oleju przemieszac biegami dolac oleju przejechac sie dolac oleju i gotowe. skrzynia pracuje znacznie plynniej a wymienione okolo 60-70% oleju.

Opublikowano

Panowie a ja przedstawię troszkę inny punkt widzenia na wasz problem. Pomimo wszystkich cudownych zaleceń co do tych wymian i przebiegów to jest trochę bajki. Nie ma siły na zużycie mechaniczne skrzyń automatycznych tarczki koszyk itd. Tak naprawdę nikt z użytkowników których pytałem kiedy wymieniał olej w skrzyni automatycznej nie jest w stanie udzielić odpowiedzi. Co skutkuje tym że olej i filtr jest na tyle zużyty, że zaczynają odkładać się syfy w różnych zakamarkach skrzyni. Z własnego doświadczenia wiem, że często po takich prostych wymianach tzn zlanie oleju, wymiana filtra ze skrzyniami zaczynają się dziać różne dziwne rzeczy. Jest to skutkiem wypłukiwania syfów przez nowy olej i ich przemieszczania po skrzyni szczególnie pod zaworki w płycie sterującej. Dodatkowo tak jak piszecie około 30% oleju starego oleju zostaje w konwerterze. Każdy olej ATF ma właściwości pochłaniania zanieczyszczeń i jeśli wymieniany jest regularnie to jest wszystko ok. Gdy nie syfy osadzają się i rozprowadzają po skrzyni. Wg mnie w takich skrzyniach powinno się wymieniać olej co 50-60 tys km bez względu na to co zalecają producenci.

Więc wymieniać jak najbardziej ale ani nie w domowych warunkach, w zwykłym warsztacie czy w ASO. Tylko porządny serwis automatów gdzie wymienią wam olej dynamicznie czyli za pomocą specjalnej maszyny. Nie wszystkie serwisy oferują taką usługę. Co to daje wymiana : 100% wymienionego oleju plus przepłukanie skrzyni z zanieczyszczeń.

tutaj macie link jak to miej więcej wygląda na innym aucie.

Tak naprawdę każda wymiana płynu czy po uszkodzeniu jakiegoś elementu układu czy nie powinna odbywać się z przepłukaniem i w sposób dynamiczny.

Tym bardziej ze większość płynów w naszych autach oprócz oleju pewnie nigdy nie była zmieniana chyba, że coś padło. Nie oszukujmy się.

Ja zalecam taki właśnie sposób wymiany ATF w skrzyni automatycznej. I sam jako mechanik odesłałem nie raz klienta na coś takiego gdy nie wiedział kiedy był wymieniany olej. A mam taką zasadę bo miałem sporo przypadków wadliwego działania skrzyń własnie po takiej "mało profesjonalnej" wymianie gdzieś tam czy samemu. I były to najróżniejsze auta nie tylko BMW.

Pozdrawiam

Opublikowano

Wg producenta zf np. właśnie taka nieprofesjonalna wymiana jest zalecana

Może mam niewielkie doświadczenie ale olej w swoich skrzynkach automatycznych wymieniałem tak około 10 razy i nigdy nic się nie działo i zawsze po wymianie zdecydowanie na plus.natomiast znam kilka przykładów ze powstały problemy po dynamicznej wymianie oleju. Dlatego nadal będę wymieniał olej ta metoda i wszystkim to polecam i dla gm 40 a zf co 60kkm.

Opublikowano
Ale zgadzam się co do czasu wymiany kolego :). Mamy różne doświadczenia jak widać ale 10 razy wymieniany olej to raczej regularnie :). Każdy ma wolną wolę i wybór. Ważne żeby wymieniać regularnie a nie czekać aż całkiem padnie. Pozdrawiam
Opublikowano
O to właśnie chodzi :-) jak skrzynia źle pracuje to na wymianę juz za późno
Opublikowano
Dokładnie tak :). A jakby ktoś potrzebował pomocy to jest naprawdę ogarnięty gość od automatów w Żurominku. Polecam bo robił mnie i znajomym niejedną skrzynie.