Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pierwsze to przepraszam jak w nie odpowiednim miejscu piszę i jak coś proszę o przeniesienie.

Jestem nowym użytkownikiem tegoż autka - skrzynia manualna , nie wiem czy to jest coś normalnego czy nie (zabezpieczenie dwumasa)

Mianowicie na biegu jałowym wkręca się w obroty do około 4000/h podczas jazdy jak wcisnę sprzęgło to obroty dochodzą do max ale jak stoję i mam wciśnięte sprzęgło to obroty dochodzą tylko do około 2600/h i czy to jest normalne czy to jakiś błąd/usterka ?

Od godziny gogluję i nic na ten temat nie znalazłem ;/, nawet filmiki oglądałem ( przyspieszenie od 0-100 )

Opublikowano
Z tego co mi sie wydaje, to jest to jakies zabezpieczenie na biegu jałowym. Miałem tak samo w hondzie- na luzie do 4 tys obr max, a przy jezdzie kręciła do 8 tys bodajże :D
Opublikowano

Raczej chodzi ci o ilość obrotów na minutę, prędkość obrotową silnika podaje się w obrotach na minutę, a nie na godzinę.

Takie zabezpieczenie jest w prawie każdym samochodzie. Chroni silnik przed przekręceniem i zatarciem. Wysokie obroty bez obciążenia są szkodliwe dla silnika. Było na kursie na prawo jazdy.

Zdradzisz po co tak robiłeś?

Opublikowano

Fakt , pomyliłem się w zapisie obroty silnika są na minutę .

Zauważyłem to przez przypadek przy przegazowywaniu, że z wciśniętym sprzęgłem wchodzi tylko do 2600 obr/min

Na postoju bez sprzęgła -bieg neutralny wkręci się do 4000 obr/min

Podczas jazdy chyba do max (nie trzymałem tylko wcisnąłem gaz i bardzo szybko się wkręcił)

Chodzi mi czy ta wartość 2600 to coś normalnego dla tego auta.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Tak, miałem w n47 identycznie.