Skocz do zawartości

lamerskie pytanie: problem z kierownicą... ciąga samochód

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

taki problem... mam lekki luz na kierownicy i moje pytanie jest następujące:

Czy może to (ten luz) być przyczyną że ciągnie mi samochód na nierównościach? Jadąc po nierównym koła skręcają same za nierównościami i przenosi to na kierownicę. Są to lekkie ruchy, ale jednak dosyć wyczuwalne, a wjeżdżając w koleiny - np. przy wyprzedzaniu - potrafi dosyć gwałtownie skręcić.

Zastanawia mnie czy jest to tylko wina luzu, czy też moze coś nie tak z przekładnią lub czym innym. Bo obawiam się że skoro ciągnie, to chyba gdyby nie było luzu też by ciągnęło, tylo jeszcze bardziej bezpośrednio czułbym to na kierownicy?

Dodam, że jeśli chodzi o opony, to mam 225, więc chyba nie aż tak szeroko. Wiem że nie będzie jeździł po koleinach jak moja Octavia na 175, ale jednak trochę za bardzo go buja.

Dodam jeszcze... amory, wachacze dolne, łączniki stabilizatora, drążek środkowy itp - wszystko nowe, zero luzów, zbieżność ustawiona

- to ja przepraszam! ...i znikł
Opublikowano

spróbuj skasować luz na przekładni jeżeli sie da - a powinno sie dać, przekładnie ślimakowe są nie do zniszczenia.

Na forum znajdziesz opis regulacji przekładni w e32 - w e34 jest dokładnie tak samo.

Dalej - na kapciach 225 auto siłą rzeczy bedzie pływać po koleinach.

Taki już urok e34. W e39 tego zjawiska nie ma, a teoretycznie zawieszenie przednie jest podobne.

Ja w mojej e34 zmieniłem wszystko łącznie z przekładnią kierowniczą, kosztowało mnie to drugie e34 :duh: i nic - na równej drodze auto prowadzi sie genialnie, w koleinach pływa, mniej ale pływa.

Dodam ze na zimówkach 195 samochód idzie prosto jak strzała :cool2:

Pozdrawiam!

Tomek

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No i się muszę zgodzić z Tomkiem. Ja zszedłem już z 245 stopniowo do 205 16' i jest coraz lepiej. Na zimówkach 195 15' jedzie idealnie bez względu na koleiny.
Kai
Opublikowano

dzieki Tomek i Kai :D

zlikwidowalem luz i jest duuuuuzo lepiej. Reszte - skoro tak twierdzicie - klade na garb :twisted2: opon (lepiej drog)

ale faktycznie teraz przesiadajac sie z octavii, lub astry ktorymi tez jezdze, nie czuje dyskomfortu prowadzac auto, jest stabilne i pozwala jechac :mrgreen:

- to ja przepraszam! ...i znikł
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To jeszcze jedno dołożę, bo zapomniałem - obniż ciśnienie w kołach, to wbrew pozorom też sporo daje (autopsja).
Kai