Skocz do zawartości

Bmw E39 523i Halogeny jaka barwa najlepsza na mgłę

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam koledzy tak jak w tytule. Spaliła mi się żarówka w halogenach. U mnie występuje h3 bo mam soczewkowe halogeny. Jaką najlepszą kupić żarówkę aby najlepiej przebijała się przez mgłę. Zastanawiam się nad Osram.

http://allegro.pl/zarowki-2x-osram-h3-night-breaker-unlimited-110-i5058579273.html

http://allegro.pl/osram-h3-12v55w-30-allseason-zolte-trudne-warunki-i5361813555.html

Które według was będą najlepsze. Wcześniej miałem zwykłe żarówki i jakoś nie widziałem różnicy we mgle jak je włączałem

Opublikowano
Moim zdaniem światła przeciwmgłowe to pic na wodę - świecą blisko na kilka metrów, więc nawet jak będą żółte, to i tak niewiele to pomoże. Jak jest lekka mgła, to główne reflektory dają radę. Jak jest widoczność poniżej 30m, to nic nie pomoże i po prostu trzeba jechać wolniej.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No niestety, ale kolega wyżej ma rację.

Po pierwsze, taka lampa żeby ładnie świecić, to tylko w oryginale, bo zamienniki dają duuużo mniej światła.

Kolejna sprawa, taka lampa w gęstej mgle niewiele daje, ani ciebie nie widać lepiej (najpierw i tak ktoś zauważy twoje mijania, niż przeciwmgielne), ani specjalnie tobie nie poprawia widoczności.

Jak masz dobrze świecące ori przeciwmgielne, to dają radę po krętych drogach nocą - fajnie doświetlają zakręty przy lekkim ustawieniu na boki.

Często jeżdżę nocą, więc zdarza mi się ich używać - we mgle włączam tylko dlatego że mam nowszy 2 pozycyjny przełącznik i nie mogę włączyć przeciwmgielnych z tyłu, bez włączania przednich.

Opublikowano
Jak masz soczewkę, to możesz próbować wpakować do niej ksenon. Powinno zarąbiście zapodawać właśnie w przypadku jazdy po krętych drogach. Ale oczywiście może być problem z przeglądem/policją, bo te lampy nie mają homologacji na wyładowcze.