Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Samochód który zakupiłem był składany na rynek niemiecki. Doposażono go w jakieś pierdoły biurowe np internet i działa to wszystko... W Niemczech. Mogę dzwonić via bluetooth ale już odbiór maili czy smsów nie przechodzi:( szczególnie przydałyby mi się wyświetlane smsy - czy jest jakiś sposób aby zmusić ten filtr do nie filtrowania?:)

Pozdrawiam

Opublikowano
A jaki masz telefon? Bo jak masz iPhone'a to SMSy nie przechodza.
Opublikowano
To nie wiem jakim cudem, bo na stronie BMW jest wszedzie napisane, ze przy iPhonie SMSy - NIE, chetnie sie dowiem jak to zrobiles.
Opublikowano
Jaką opcję wyposażenia trzeba mieć aby można było odbierać SMS'y na ekranie i jak to ewentualnie skonfigurować?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To nie wiem jakim cudem, bo na stronie BMW jest wszedzie napisane, ze przy iPhonie SMSy - NIE, chetnie sie dowiem jak to zrobiles.

U mnie na iPhone również przechodzą SMS (IP6 + F11 jak również IP5S + F20) - pojawia się ikonka koperty, a SMS ląduje w "Wiadomościach".

Potem miła Pani może go przeczytać łamaną polszczyzną :wink:

Nic specjalnego nie robiłem, jedynie ukatualniam na bieżąco soft w aucie.

Przy czym korzystam nie z polskiej stroy BMW, tylko z worldwide (tam jest szybciej nowszy soft)

http://www.bmw.com/com/en/owners/connected_drive_services/mobile_devices/bluetooth_software_update.html

P.S.

Zakładam, że w iPhone macie włączoną opcję "Pokaż powiadomienia"...?

Bluetooth -> Moje urządzenia -> kółeczko z "i" -> Pokaż powiadomienia (przy okazji można też włączyć "Synchronizuj kontakty")

Opublikowano

Mam iPhone. W ustawieniach bluetooth - pokaż powiadomienia…

czy update robi się w ten sposób?

W sumie to jakaś beznadzieja. iPhone jest dedykowanym telefonem/mp3 do bmw.

A np aplikacja CarPlay w bmw nie działa ???

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak, zgrywasz soft na PenDrive i robisz update jak na filmie.

Soft musi być w głównym katalogu PenDrive, a update mpżna zrobić tylko z USB w podłokietniku.

Co do CarPlay...

No niestety, problem jest taki że BMW przed pojawieniem się CarPlay BMW położyło duży nacisk na swój własny interfejs.

I chyba nie chcą teraz z tego tego zrezygnować.

Czytałem gdzieś, że mają w planach zrobić jakąś hybrydę łączącą ich własny system z CarPlay.

Opublikowano

Im dłużej poznaje mój samochód tym bardziej rozczarowuje. Poprzednim właścicielem była firma w Niemczech. Na pakowali kupę bzdur typu wypasiony office /działający tylko w Niemczech/ a oszczędzili na lusterku wewnętrznym fotochromatycznym czy tym gnieżdzie usb w podłokietniku:( Tak jak piszesz bez tego chyba nie mogę zrobić aktualizacji bo nawet jej nie ma w menu. Jest taka zaślepka w podłokietniku, jak ją wyjmę pojawia sie jakieś dziwne złącze. Na foto w tym miejscu leży sobie iPhone 5 ale jakby w jakiejś obudowie?

Może można to jakoś obejść w miarę po niedużych kosztach typu spryciarze.pl:)))

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ta zaślepka z "dziwnym złączem" to gniazdo do adaptera Snap-In.
Opublikowano

Na stronie bmw.pl znalazłem aktualizacje. Po wpisaniu vin i wyborze telefonu pokazuje wszystkie możliwe opcje. Niestety brak odczytywania maili, smsów, notatek nawet na wyższych wersjach:(

Czy serwismógłby coś z tym zrobić a jeśli tak to może jakiś magik z forum.

Także nawigację mam do update'u - mniemam iż trzeba to zrobić z cd/dvd?

Opublikowano

Napisałem do firmy Bimmer Retrofit Polska z Konstancina odnosnie smsów i aktualizacji navi

Matychmiastowa odpowiedź min:

Moduł telefoniczny jaki ma Pan zamontowany w samochodzie to jest Combox Media i jest on prawie najnowszym modułem Bluetooth medialnym z którego możemy uruchomić wszystkie opcje Connected Dirve, Bluetooth Audio, internet, BMW APPS, BMW LIVE, Video from Iphone i korzystając z portu USB można podłączyć produkty Apple.

Czyli wszystko się da:)

Jednakże forumowicze narzekają iż ceny są równe lub wyższe niż w ASO

Zapewne korzystacie z aktualizacji, doposażeń etc.

Jeśli to nie tajemnica chętnie skorzystałbym z podpowiedzi gdzie mogę zrobić powyższe za rozsądną cenę

Warszawa i okolice

Dzięki

Opublikowano

dzięki sprawdzę raz jeszcze

forumowicz dziqsek zapodał kiedyś link nt programowania etc

obecnie codemybimmer w Jeleniej Górze

Pogadaliśmy - myślę że mi we wszystkim pomoże w rozsądnych pieniążkach:)

Opublikowano

Z ostatniej chwili

Otóż pewien spec mi powiedział że jak mam możliwość odsłuchu audio przez bluetooth smsy muszą być wyświetlane.

raz jeszcze wszedłem w office - powiadomienia - sms

Gałką iDriwe przeszedłem w prawo i zobaczyłem iż jest tam adres starego właściciela z niemiec!

Wszystko pokasowałem i … smsy sie wyświetlają!!!! :P :P :P

Gdyby można na nie było odpowiadać, a najlepiej funkcją głosową czułbym się jak w bentleyu :D

Maili na razie nie uruchomiłem

Opublikowano

Niech mnie ktos poinstruuje... Mam iPhone'a 6 i za Chiny nie umiem tego ustawic (mam wgrany najnowszy soft do obslugi telefonow i mediow). W opcjach bluetooth i konfiguracji mojego telefonu mam tylko takie cos :

http://imageshack.com/a/img903/3117/IF4Y9y.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A w telefonie (nie w samochodzie) masz włączoną opcję "Pokaż powiadomienia"...?

Bluetooth -> Moje urządzenia (nr VIN auta) -> kółeczko z "i" -> Pokaż powiadomienia

Opublikowano
Nie :mad2: :norty: Ale już mam. Sprawdzę. Dzięki. Wlasnie nie wiedzialem o co chodzi z tym "i" w kolku i szukałem tego gdzies w aucie a to o telefon chodzilo ... :duh:
Opublikowano

Jeszcze w temacie smsów.

Wyświetlają się tylko te które zostały odebrane w samochodzie a nie np z całego dnia.

Ponoć można je odsłuchać zamiast czytać

Może ktoś wie jak?

Opublikowano
A w telefonie (nie w samochodzie) masz włączoną opcję "Pokaż powiadomienia"...?

Bluetooth -> Moje urządzenia (nr VIN auta) -> kółeczko z "i" -> Pokaż powiadomienia

Potwierdzam. Teraz mi wszystko działa :)

Opublikowano
Podepnę się pod temat. Dzisiaj przestało mi kopiować kontakty z telefonu. W momencie połączenia pojawiają się na moment po czym giną i pojawia się komunikat brak kontaktów. Wcześniej wszystko działało bez zarzutu. Sms-y kopiował i kopiuje z telefonu bez problemu. Podłączyłem stary telefon, kontakty kopiuje i nie giną. Może ktoś ma jakąś wiedzę na ten temat. Posiadam Samsunga Galaxy Note 4.
Opublikowano

Witam ponownie

Jeszcze w kwestii smsów

Czy też tak macie że jak przychodzi komunikat: nieodebrane połączenie. Teraz możesz oddzwonić do.... I tu koniec. Na iPhone pojawia się nr dzwoniącego, tu nic i nie mogę skorzystać z opcji oddzwoń:(

Opublikowano

Czy na Android - LG G2 - android 4.4.2 można odbierać Sms'y w Bmw?

W ustawieniach Bluetooth w telefonie mam tylko opcje: Dźwięk telefonu i Audio. Brak czegokolwiek związanego z Sms'ami.