Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Ostatnio stałem się posiadaczem buni 535i.

Auto nie jest nowe i ma swoje bolączki. Większość już rozwiązałem dzięki pomocy na forum którą znalazłem.

Jednak pozostały jeszcze elementy których nie znalazłem na forum.

Obecnie chcę naprawić czujniki parkowania tył.

Zamiast jakichś dźwięków pi-pi-pi jest ciągłe pi---

I to nie zawsze. Gdy załączę R (skrzynia automat) czasem przez kilka sekund mam ciągły sygnał dźwiękowy, a czasem nic.

I to niezależnie od tego w jakiej odległości stoi przeszkoda / czy w ogóle jest.

Jak mogę zdiagnozować lub sprawdzić system czujników parkowania w domowym zaciszu?

Z góry dziękuję za pomoc.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

tak jak danielxc717 pisał, ale żeby być pewnym na 100%, dotknij każdy czujnik palcem (przy okazji zaciągnij dobrze ręczny, żeby Cię nie rozjechał jak będziesz sprawdzał :) )

powinien specyficznie kopać w palec, ten który nie pracuje, będzie martwy, albo zauważalnie odczucia będą słabsze

czasami jest tak, że czasowo, raz chodzi, raz nie, więc najlepsze rozwiązanie to Inpa i podgląd każdego z nich

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
stary, bardzo popularny program do diagnozy BMW, w bardzo czytelny sposób pokazuje zachowanie czujników i konkretnie opisuje który ma błąd
Opublikowano

Żaden nie cyka ani nie kopie ;-(

Co teraz powinienem zrobić? Wymienić na nowe, sprawdzić okablowanie?

Od razu spytam, gdzie jest zlokalizowany sterownik do czujników i czy mogę gdzieś w sieci znaleźć schemat tego układu (tylko tył)?

Jeszcze raz dziękuję za pomoc.