Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

Zakupiłem silnik M60B40 z naklejki na silniku dowiedziałem się, że silnik pracował w bmw e39. Problem polega na tym, że nie mogę podpasowac pod kolo zamachowe, które było już zamontowane, żadnego docisku. Próbowałem już 3 różne modele sprzęgła pod silnik v8. Generalnie tarcza sprzeglowa 240mm razem z łożyskiem pasują, ale docisk nie pasuje na piny centrujace i otwory na śruby- docisk jest trochę za mały. Podejrzewam, że silnik mógł wcześniej być spiety ze skrzynią automatyczną. Nie wiem,czy zdejmować kolo zamachowe i sprawdzać numery seryjne, czy dalej próbować dopasować jakiś docisk?

Zdjęcie koła zamachowego

http://zapodaj.net/3090738498a39.jpg.html

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie żeby coś, ale w e39 nie było M60, tylko M62.

M60 siedział w początkowych e38, w e34, e31 i chyba w e32, także może szukaj części po tych modelach?

Opublikowano
Rzeczywiście 540i naklejka jest bardzo zniszczona i nie popatrzyłem dobrze. Jest Jeszcze data 11.1997. Sprzęgła były zamawiane według katalogów i żadne nie pasowało.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

97r to już M62.

Zostaje zdjąć zamach i sprawdzić po numerach co to dokładnie jest, bo możliwe że ktoś założył od innego silnika.