Skocz do zawartości

320i wibracje na kierownicy i dziwne ocieranie .

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam problem dotyczy 320i 2.0 150 km przebieg 150 km . Po nagrzaniu silnika na biegu jalowym po dodaniu gazu okolo 1200 obrotów czuc lekkie mrowienie na kierownicy oraz slychac co jakis czas grzyt dochodzacy z pod maski np. przy hamowaniu ale na postoju także. dodam ze alternator był juz sprawdzany i prawdopodobnie to ktoras rolka poniewaz po zdjęciu paska i odpaleniu usterka ustaje.(pasek wymieniony na nowy) gdyby to był diesel stawiałbym na koło pasowe bo wizulanie widac jakby jakos dziwnie pracowało ale po zdjeciu i obejrzeniu nie widac zadnych spekań. Prosze o jakas podpowiedz . pozdr

Opublikowano
Podmienilem cały alternator z rolka używany i nie było różnicy. A pompa wspomagania? A nie cieknie i nie ubywa płynu. Może to być to? Teraz nawet na zimnym silniku słychać jakby coś opierało w okolicach koła, pompy. I czuć mrowienie na kierownicy
Opublikowano

U mnie rolka alternatora zaczęła hałasować jak poleciało na nią trochę płynu chłodniczego (po odczepieniu wężyków od chłodniczki oleju). Hałas-chrobotnie był słyszalny przy ruszaniu. Jak ten element jest uszkodzony to widać "skakanie" napinacza paska i wyrabia się rolka w tym napinaczu.

Zakładanie używanej nie jest miarodajnym testem bo one nie są zbyt trwałe. Nowa kosztuje około 120-150 zł, rolka napinacza ok 40-50zł.

Opublikowano
Rolkę napinacza tez dziś wymieniłem i to dalej nie to. Zastanawiam się czy przy wymianie uszczelki wszystko zostało poprawnie wpiete. Wizualnie patrząc na koła, rolki i pasek to podejrzanie pracuje kolo na wale ale po zdjęciu koła nie widać jakiegoś zużycia wielkiego. Zaznaczyłem na nim linie od środka osi do zewnątrz i nie ma żadnego przesunięcia.