Skocz do zawartości

E90 318i N46 po wymianie rozrzadu dalej faluja obroty

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Wymieniłem rozrząd i dalej mam problem z falujace mi obrotami. Nie skaczą juz tak mocno ale nadal występują. Ktoś ma jakieś pomysły co to może być?

Słaby akumulator może być przyczyną falowania?

Wojtek

• Członkowie klubu
Opublikowano

Rozrząd wymieniałeś bo falowały obroty?

Świece kiedy wymieniałeś? filtr powietrza itp?

Opublikowano

Filtr powietrza jeszcze nie wymieniony, świece jeszcze tez nie. Wg inspekcji jeszcze dluuuugo do wymiany.

Pokazywał mi blad na rozrząd. Z resztą łańcuch miał 1cm luzu a w misce olejowej były kawałki prowadnicy

• Członkowie klubu
Opublikowano

No no, kawałki prowadnicy w misce, spoko że nie było większych strat.

Po wymianie rozrządu i skasowaniu błędów, pokazały się jakieś nowe?

Opublikowano

Hej,

Tak pojawił się błąd:

002A70 fault current plausibility

Mam słaby akumulator wiec może być to, chociaż podejrzewam jeszcze ze może być to silniczek od valvetronica. Co sądzicie?

Wojtas

Opublikowano

Tak, były blokady. Rozrząd dobrze ustawiony. Obroty faluja na rozgrzanym silniku tak po 20 min jazdy.

Czujniki sprawne. Jeden był nawet wymieniony.

Wojtek

Opublikowano

Witam,

Moje problemy z autem wróciły. Rozrząd wymieniony. Pojawiły się bledy:

002A83 camshaft control input

002A70 fault current plausibility

Nie wiem już co robić. Proszę o radę

Wojtek

Opublikowano

Witam,

Poszedłem zobaczyć i nasłuchać co jeszcze może mieć wpływ na błędy. Wykręciłem solenoidy i były bardzo brudne. Poniżej fotki.

Odkręciłem korek wlewu oleju i zaobserwowałem na nim masło. Zastanawiam sie skąd mogło się wziąć. Fotka w linku.

Postanowiłem też odpalić samochód i odkrecić korek wlewu oleju i zaczął bardzo głośno chodzić. Czy może to być pompa vacum? Film w linku poniżej.

http://postimg.org/gallery/nonydqg8/

Proszę o pomoc.

Dziękuje,

Wojtas

• Członkowie klubu
Opublikowano
Jeździłeś ostatnio krótkie odcinki na niedogrzanym silniku? Takie masło może się pokazać w takich warunkach. U mnie ostatnio jest podobnie tylko mniej.
Opublikowano

Hej

Tak, codziennie do pracy jeżdżę około 1.5 km.

Dzisiaj trochę pojeździlem po mieście to gubię moc. Jak wciskalem mu gaz to zmulil i dopiero się wkrecal na obroty.

Oczywiście jak się rozgrzeje to zaczyna falowac i coś chrobocze jak diesel.

Nie mam pojęcia co to :/

Wojtas

• Członkowie klubu
Opublikowano
Jeśli chodzi o te stuki po otwarciu korka wlewu oleju to jak najbardziej może być to pompa. Gdzieś zamieszczałem podobny film po czym wymieniłem pompę i przestało tak pukać. Jednak na pracę silnika nie powinno mieć to wpływu i spadek mocy będzie spowodowany jeszcze czym innym.
Opublikowano

Szukam dalej. Zauważyłem tez ze jak pojawiają się wszystkie problemy i zgadza silnik, po chwili go odpalam to auto ledwo kręci. Napięcie na aku jest ok.

Wojtas

Opublikowano

Panowie,

macie jakieś pomysły na to co może się dziać? Nie mogę rozwiązać tego problemu.

Pozdrawiam,

Wojtek