Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sam to będziesz robił, że pytasz o porady czy bardziej chcesz zapytać o polecanego producenta części?

pzdr

yaz

Opublikowano
Sam to będziesz robił, że pytasz o porady czy bardziej chcesz zapytać o polecanego producenta części?

Właśnie się zastanawiam czy robić samemu. Nie jest to dla mnie jakiś problem. Zobaczymy ile powie zaprzyjaźniony mechanik. Bardzie chodzi mi o to co wsadzić...

Opublikowano
TRW - wahacze szły na pierwszy montaż

LEMFORDER - łącznik stabilizatora na pierwszy montaż

Dziękuję za info... Właśnie na taką odpowiedź liczyłem, bo nie chce wsadzać jakiegoś gówna i za chwile robić to samo.

Opublikowano

Ogólnie wahacze z przodu to tragedii nie ma. Masz jedna śrubę w karoserii która bardzomlatwo sie odkręca i druga masz na sworzniu nakrętkę z plastikowym czubkiem aby sama sie nie odkręcała, i to jest największy problem.

Podczas jej odkręcania trzeba torxem40 zablokować sworzeń aby sie nie kręcił ale inżynierowie BMW byli na tyle kumaci ze wpust na torx jest dosyć krotki i gibie sie nam on jak wiadomo co.

Dochodzi do tego ogromny moment podczas zdejmowania nakrętki ze sworznia i mamy idealne warunki do tego aby ukręcić torxa w sworzniu jak ja to właśnie wczoraj zrobiłem.teraz musze uciąć stara nakrętkę i wsadzić nowy wahacz, strata w sumie żadna ale wkurw*łem sie strasznie. W weekend zamierzam wymienić cały przod sam razem z drążkami i gumami.

Tył juz zrobiłem kaDy wahacz tulejkę podkładkę amortyzator i ogólnie wszystko co sie zużywa. Działa jak nowka, robota prosta całkiem.

Opublikowano
Roboty się nie boję bo w warunkach warsztatowych można wszystko zrobić. Po wymianie wahaczy konieczna jest geometria czy wszystkie punkty są stałe??
Opublikowano
Jest konieczna, jak wymieniasz juz wahacze to wymień tez wszystkie tuleje. Sa 4 na tyle, jedna pływająca i jedna zwykła na tyle. U mnie były do wymiany.
Opublikowano
Jest konieczna, jak wymieniasz juz wahacze to wymień tez wszystkie tuleje. Sa 4 na tyle, jedna pływająca i jedna zwykła na tyle. U mnie były do wymiany.

Powiem więcej- geometria jest KONIECZNA po wymianie wahaczy.

-------------------

Artur