Skocz do zawartości

BMW 320i m50 wciąż się gotuje, nowe visko a termostat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem z moim e36 320i bez vanosa z 91r, już mi ręce opadają.

Problem jest następujący : płyn w zbiorniku wyrównawczym, podczas nagrzewania silnika wylatuje mi przez korek, nie mam ogrzewania w kabinie (chłodne powietrze), górny wąż jest gorący, dolny jest chłodny. Chłodnica nagrzewa się tylko u góry zaś na dole jest zimna.

Z rzeczy które wymieniłem to :

nowa chłodnica

nowe sprzęgło wiskotyczne

wyrzucilem termostat by móc go wykluczyć (stąd też moje pytanie czy możliwe jest, że termostat funkcjonuje w jakiś sposób ze sprzęgłem wiskotycznym)?

Bardzo proszę o jakiś wskazówki

Pozdrawiam, zdesperowany użytkownik beemki ;)

Dodam, że samochód gotuje się podczas jazdy a woda wylatuje przez korek, pod ciśnieniem mocno

Opublikowano

może trzeba odpowietrzyć ? jeśli to zrobiłeś to zrób to jeszcze kilka razy wedle kilku sposobów z forum. Zobaczysz ile ludzie mają problemów zeby odpowietrzyć auto gdzie jest chyba 1 albo 2 odpowietrzniki a problemy mają miesiącami.

kolejna sprawa to sprawdzic czy czasem nie walneła uszczelka pod głowicą i ci spalinami takie ciśnienie tworzy.

szukam
Opublikowano

z odpowietrzeniem bmw jest sproro problemów ale mam sprawdzony sposób i radze ci się do niego zastosować.

Zdejmij górny wąż z chłodnicy i lej wode do węża korek z zbiorniczka odkręcony i patrz w zbiorniczek woda ci zacznie nachodzić aż dojdzie do odpowiedniego poziomu szybko nałóż węża na kruciec chłodnicy skręc i masz prwnośc ze układ odpowietrzony

Opublikowano
Starałem sie juz odpowietrzać na wszystkie sposoby lecz nadal stwierdzić nie moge czy układ mam odpowietrzony czy tez nie... O takim sposobie odpowietrzania kolego nie słyszałem nigdy na forach, aczkolwiek myślałem o takim rozwiązaniu, spróbuje, tylko powiedz mi, czy robic to na odpalonym czy zgaszonym silniku i co z korkami od wlewu do zbiorniczka i odpowietrzenia?
Opublikowano
Właśnie chciałbym się dowiedzieć od Was czy wyżej wymienione objawy mogą uwzględniać w grę pompę wody. Nie słyszę żadnych niepokojących dźwięków z jej strony a w zbiorniku wyrównawczym pod korkiem lekko, zaznaczam lekko, przelewa się woda wpadając do zbiornika (ta powrotna ).
Opublikowano
wyjmij obudowe od termostatu i wsadź palca zobacz czy wirnik się obraca czy da się go zatrzymac palcem. co do tego sposobu odpowietrzania to odpowietrznik możesz wykręcić lub nie ale korek wykręcony na zgaszonym silniku
Opublikowano
Problem rozwiązany, winowajcą całego zajścia była uszkodzona pompa woda, wymiana rozwiązała cały problem a samochód odpowietrzony za pierwszym razem z sukcesem. Pozdrawiam