Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Chcę kupić E90 i w wielu ogłoszeniach jest napisane, że mają np.czujnik zmierzchu jeden sprzedający powiedział, że auto ma taki czujnik i chodzi o podświetlanie klamek z zewnątrz ale jak dla mnie to chyba nie o to chodzi. Po czym rozpoznać czy dane BMW ma czujniki deszczu czy zmierzchu? Po przełącznikach od świateł czy wycieraczek? muszą mieć pozycję auto ?

Opublikowano
Witam.

Chcę kupić E90 i w wielu ogłoszeniach jest napisane, że mają np.czujnik zmierzchu jeden sprzedający powiedział, że auto ma taki czujnik i chodzi o podświetlanie klamek z zewnątrz ale jak dla mnie to chyba nie o to chodzi. Po czym rozpoznać czy dane BMW ma czujniki deszczu czy zmierzchu? Po przełącznikach od świateł czy wycieraczek? muszą mieć pozycję auto ?

Od wewnątrz tak jak mówisz: pozycja auto na pokrętle od świateł i przycisk na manetce wycieraczek (tą drugą trudniej czasami dostrzec na zdjęciach).

Od zewnątrz można też poznać po wydłużonym czarnym obszarze na przedniej szybie pod lusterkiem, gdzie czasami widać małą soczewkę i taki niebieskawy element.

Co do podświetlanych klamek to niech się więksi znawcy wypowiedzą, ale wydaje mi się, że czujnik zmierzchowy nic do tego nie ma (chyba, że podświetlanie uruchamiane jest jedynie wtedy, gdy czujnik wykryje słabe oświetlenie).

Opublikowano

Podświetlane klamki są dodatkowym elementem wyposażenia i niezależnym od czujnika zmierzchu / wycieraczek.

Nie ma osobno czujnika zmierzchu i wycieraczek - jest to jeden czujnik pełniący dwie funkcje.

Po spojrzeniu na szybę od razu widać czy pojazd ma czy nie.