Skocz do zawartości

Nie do wiary.... :-) kiepsko pracuje, ledwo jedzie...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam E34 25 24V 192KM Miałem taki przypadek: Po odpaleniu na zimno silnik chodził wyśmienicie....i mogłem jechać pewnie i przez całą Polskę i byłoby dobrze..... ale dobrze zawsze było dopóki się nie zatrzymałem....np. po przejechaniu 50km (gdzie samochód jechał ok) zatrzymałem się na światłach....po kilkunastu sekundach stania i pracy silnika na wolnych obrotach coś silnikiem trząchnęło i zaczynał pracować jakby miał padaczkę....co również miało odbicie w mocy. Ledwo można były ruszyć...a już rozpędzić.... to jak 126P. Tak już było cały czas...dopiero rano po nocy znów było dobrze ale niestety do tych pierwszych świateł. I tak codziennie. W końcu samo przestało się tak robić ale zauważyłem, że teraz mój samochód nie ma już takiej mocy jak wcześniej. Czy komuś coś podobnego się przytrafiło??
Opublikowano
Proponuje sprawdzic kopulke zaplonowoa mialem podobna sytlacje jak auto jechalo i sie nie nagrzewala (bo przez komore silnikowa byl przeplyw powietrza to bylo ok a jak na chwile sie zatrzymalem (cieplo idzie do gory jak wiadomo) to sie nagrzala od silnika i miala gdzies przebicie - a potem juz caly czas az do sotygniecia zupelnego silnika
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To sie Fausto naszuka tej kopułki :lol:

To jest 24V

Nadal szuka... i... nie znajdzie.

Ja skłoniłbym się w stronę cewek, potem układu zasilania (pompa, regulator) albo całego dolotu. Po tym, co opisałeś, ciężko jest stwierdzić jednoznacznie, bo to może być 1000 powodów.

Kai
Opublikowano
Tak też i przypuszczałem, że to sonda....że źle odczytuje przy małych obrotach....ale na komputerze wykazuje ładną jej pracę....nie wiem czy jest sens jej wymiany....
Opublikowano
Dla mnie to tez wyglada na sondę lambda- kiedy silnik złapie temperature i zaczyna fiksowac, zaczałbym własnie od wymiany sondy. A na kompie nie wykaze błędu sondy , jesli nie padła do konca - sonda moze dawac błędne sygnaly w skutek zbyt wolnej pracy ,a mimo to komp nie rejestruje jej błędu. Taki urok.
Opublikowano
Więc chyba spróbuję ją wymienić.... Jaką sondę i gdzie najlepiej kupić....orginał, czy mogłaby być jakaś podróbka?? Ktoś ma z tym doświadczenie??
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Aaaaa właśnie, w tych silnikach (też mam taki) sonda zaczyna być grzana dopiero po pierwszych objawach życia (po pierwszych sygnałach z niej). Dlatego na zimnym może chodzić ok, a potem szaleć, jeżeli jest zrypana. na zimnym bierze wartości wcześniej ustalone jako poprawne prosto z mapy (oczywiście korekcja temperatury tu jeszcze jest, a czujnik temperatury jest ok?).
Kai
Opublikowano
...sonda zaczyna być grzana dopiero po pierwszych objawach życia...

No to już niewiem, myślałem że po pierwszych objawach życia (od jakiejś temp.) przestaje być grzana. Bo chyba chodzi żeby się nagrzała jak najszybciej, a nie najpierw spalinami, a później grzanie.. :doh: