Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Więc , u mnie tak jak pisałem było tak ,że prawy xenon tylko sie świecił ale nie pozycjonował ani się nie skręcał . Potem ostatecznie ustaliłem ,ze miał miejsce widocznie dłuzszy czas wyciek w doprowadzeniu płynu do sprysku

prawego reflektora i przeciekał na moduł który w końcu od tej wilgoci się widocznie uszkodził . Sam dostęp do modułu skrętu w e90 jesli jest zdjęte nadkole jest banalny i mozna go sobie samemu w moment odkręcić i wyjąć .

Kupiłem w.g. numeru fabrycznego taki sam uzywany z gwarancja na giełdzie w Poznaniu za ok 200 zl i sam go zamontowałem , zauważyłem po założeniu na reakcję soczewki ale dalej nie ustawiała się prawidłowo.

Po wizytach u różnych lepszych i gorszych magików od elektroniki jeden tak wszystko poprzestawiał,że co prawda błąd się przestał pojawiać ale lampy obydwie przestały reagować w żaden sposób poza świeceniem i dopiero po informacji

którą uzyskałem od kolegi na tym forum udałem się pod właściwy adres w....Poznaniu gdzie fachowiec podpiął kompa i ogarnął ten temat momentalnie i wszystko zaczęło działać jak należy. Skasował chyba 150 zl o ile dobrze pamietam ale za wiedze sie placi. Co do słabiej swiecącego ringu to myslę ,że to akurat nie ma nic wspólnego z ew. problemami z modułem skrętu etc. Po prostu po jakimś czasie żaróweczka halogenowa się wypala i słabiej świeci. Mozna ją samemu wymienić na odpowiedniej mocy kupioną za kilka zł tylko trzeba się trochę nadłubać przy demontażu całej specjalnej oprawki w której ta żaróweczka fabrycznie jest na stałe zamontowana a potem umiejętnie da się ją jednak wyjąć , włożyć nowy zamiennik i skleić element trzymający z oprawką. Można tez oczywiście kupic nowy cały oryginał w ASO ale to będzie wydatek zdaje sie ok 100 zl . Wydaje mi się tez ,że jesli po kodzie auta wychodzi ,że fabrycznie nie było skrętnych xenonów to powinno się jednak zamiast kombinacji żeby to prawidłowo działało po prostu wymienić lampy na odpowiednie. Może być tak ,że jak auto było wypadkowe i przechodziło z rak do rąk to jakiś patałach byle tylko sprzedać założył akurat taki reflektor jaki udało mu się gdzieś taniej wyrwać bez sprawdzania czy on jest zgodny z fabryką.

Pozdrawiam

Opublikowano
Tyle, że u mnie obie żarówki postojowe zostały wymienione na nowe więc powinny świecić jednakowo mocno, tym bardziej, że jak zamieniłem miejscami to wynikało, że to coś z tą lampą gdzie wyskoczył błąd doświetlania zakrętu :/ powiedz mi kolego jeszcze czy ty wymieniałeś dokładnie moduł doświetlania zakrętów czy cały moduł świateł ?? Może to faktycznie jest powód tego moduł świateł i to rozwiąże cały problem. W sobotę jestem umówiony na wymianę tego modułu więc się wszystko okaże.
Opublikowano

Tak u mnie wymieniłem moduł skrętu i nic więcej tyle ,że i tak trzeba było dokonać adaptacji tej lampy żeby wszystko prawidłowo działało ale

słyszalem ,że nie w każdym przypadku musi być to konieczne. Może akurat u Ciebie wystarczy sama wymiana modułu skrętu i już będzie dobrze. Możesz ew. jeszcze spróbować zrobić taki manewr ,że wyjąć moduł ze sprawnego reflektora , założyć do drugiego i zobaczyć jak będzie. Moduły są identyczne bez względu na stronę auta.Powodzenia

Opublikowano
aha jeszcze jedno , u mnie jak moduł skrętu doświetlania zakrętów nie działał to po zapaleniu silnika i świateł zapalała się kontrolka na zegarach informująca o tej usterce. Wiem ,że jest tam jeszcze w reflektorze coś takiego jak moduł światła/sterownik czy jakoś inaczej fachowo tą część powinno się określać ale ja się tego nie dotykałem.
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
Witam, doposarzylem swoją e91 w bixenony skretne i po zamontowaniu i kodowaniu światła ożyły. Ale nie działa mi skrecanie i wyskakuje mi błąd tego modulu skrętu w prawej lampie. Pytanie moje brzmi czy przez ten jeden niesprawny moduł druga lampa nie będzie się też skręcać??
  • 1 rok później...
Opublikowano

Błąd "cornering lights failure" , prawy ksenon świeci jak chce (przeważnie za nisko ) , lewy raczej dobrze i widać jak sie poziomuje .

Po przeczytaniu dyskusji powyżej wnioskuję że czeka mnie co najmniej kupno modułu i kodowanie .

Czy chodzi tu o ten moduł ? https://czescidobmw.pl/partscatalogue/63127189312-oryginal-bmw,11-63127189312-FOEBMW-0-0-63127189312.aspx

a w praktyce coś takiego http://allegro.pl/modul-skretu-dynamic-bmw-e90-7189312-i7155901342.html

Czy ktoś może polecić mi warsztat/osobę w Warszawie lub okolicach która w fachowy sposób dokona tej naprawy ?

• 1 rok później...
Opublikowano
Mam dokładnie to samo co Tomcio70 czy ktoś wie czy w trójmieście jest taki magik który będzie wiedział o co chodzi i to zrobi? Tak mnie to już irytuje że w ostateczności jestem gotowy jechać tam do Przeźmierowa na Kościelną.