Skocz do zawartości

3.0i Wydech z termostatem, podcisnieniem???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jestem świeżo po zakupie e46 z silnikiem 3.0i .Dzisiaj zauważyłem że wydech końcowy posiada w swoim wnętrzu jakby przepustnicę która jest podpięta do swego rodzaju termostatu, podciśnienia??? ktory ma tym sterować Czy ktoś z szanownych klubowiczów spotkał się z takim rozwiązaniem u siebie?? Szukałem na forum informacji na ten temat jednak nie doszukałem się. W ogóle wydech ten strasznie się nagrzewa, nawet po spokojnej jeździe po zaparkowaniu i wyłączeniu silnika słychać mocny dźwięki (stukot) chłodniejącego metalu.

Opublikowano
raczej to podciśnienie już po latach nie działa :)

klapka pewnie cały czas w pozycji - otwarte

Wróć!

Słyszy stukot po wyłączeniu silnika. Co to może być? Czyżby klapa działała i się zamykała? Niemożliwe przecież jest stara i juz jest po latach....

Opublikowano

Wróć!

Słyszy stukot po wyłączeniu silnika. Co to może być? Czyżby klapa działała i się zamykała? Niemożliwe przecież jest stara i juz jest po latach....

Albo 'stygnacy' metal, ktory wydaje dzwiek cykania. Zalezy czy to jedno pukniecie (klapka) czy kilka(nascie) w roznych odstepach czasu :D

Opublikowano
Słychać dźwięk stygnącego tłumika bardzo wyraźnie. Najbardziej w okolicy katalizatora (jak by się smażył w środku :roll: ). Końcówka tłumika jest również bardzo gorąca . Zdaję sobie sprawę że to 3.0 i ilość wydalanych spalin jest dość duża i ma prawo się grzać, jednak miałem wcześniej już kilka aut i nigdy w żadnym nie nagrzewał się do takiego stopnia po normalnej jeździe. Klapka non stop w pozycji otwartej ,zatarta. Może te modele tak mają .? Pytam bo nie chciał bym wypalić na dzień dobry świeżo zakupionej Buni :shock: