Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, z racji, że jestem tutaj nowy proszę nie spamować, że temat już był. Szukałem w googlach ale nic nie pasuje do mojej usterki.

Chodzi o to, że gdy jadę po nierównościach słychać skrzypienie, jakby np starej kanapy. Podejrzewałem, że to tuleje pływające i jak "doradzali" mi niektórzy wystarczy popsikać WD40 po gumach i powinno przestać, ale jednak się mylili, chociaż przy lekkim dociskaniu nie ma skrzypienia, ale dopiero przy konkretnym docisku lub przy wjeżdżaniu w dziury itd. Macie jakieś pomysły co nawaliło? Podejrzewam sprężyny lub stabilizator, bo czasami przy jeździe lekko zbacza mi becia z drogi, po prostu ściaga na bok, nie jakoś gwałtownie, ale jest to odczuwalne. Dzięki za odp. Pozdrawiam!

Ps. Zbieżność jest na prefekto :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Na amortyzatorze jest odbój: http://www.realoem.com/bmw/enUS/showparts?id=CA53-USA-02-1992-E36-BMW-318i&diagId=33_0386

On powinien być w góren części amora, tak by nie przesówał się względem rurki amora, ale czasami opad i przez to szoruje o tlok amora co powoduje skrzypienie. To muszą być tulej plywające. Je nie starczy spryskać z zewnątrz, bo to nic nie da. Musisz wziać strzykawkę z igłą, trochę oleju i wstrzyknąć do wnętrze tuleji pływającej, gdyż tak jest przegub który skrzypi.

PZDR>

Opublikowano
A możesz mi powiedzieć co mam zrobić z tym amorkiem ? Mam to jakoś przestawić ? A olej wstzrzyknac do tej z prawej stronyczy z obu ?Pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Odbój do wymiany. A tuleje posmaruj tam gdzie chcesz. Możesz tam gdzie piszczy a możesz wszędzie.

PZDR>

Opublikowano

Zrobiłem tak jak napisałeś i nic nie skrzypi, tylko coś lekko przy skręcaniu, wydaje mi się jakby wspomaganie. Odbój według mnie jeszcze ok :)

Temat do zamknięcia :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Przy skręcaniu to może już bardziej z przodu coś. Łożysko amora, sworznie wahacza.

PZDR>

Opublikowano
Wykluczam teraz wspomaganie, bo np gdy zajeżdzam sb do garażu na 1 spokojnie to nic nie skrzypi, ale np przy ostrym skręcie to już słychać :)
Opublikowano
Problem nie ustapił, tzn : nie skrzypi tak jak poprzednio, ale przy skrecaniu w lewo cos slychac,a w prawo to nic i teraz bardzjej odczuwalne jest "bujanie" autka przy normalnej jezdzie na zwyklej polskiej drodze tj. Z wybojami, myslicie ze do wymiany sa juz te tuleje czy moze tez stabilizator(niby byl wymieniany jakis czas temu) lub cos innego ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Opublikowano
Kończy się któraś z tulei gumowo-metalowych , najprawdopodobniej jest to tuleja pływająca jak już ktoś słusznie zauważył , wstrzyknięcie w nią czegokolwiek pomoże jej jak umarłemu kadzidło . Mykaj na stację i ustal co i jak , nie są to drogie rzeczy.

eSKa