Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

W mojej emce komputer nie pokazuje żadnych informacji, i nic kompletnie nie widać tj. gdy przyświećę lampką centralnie w wyświetlacz to coś widać.

Może padły lampki podświetlające? Jeśli tak to jak go wyciągnąć?

Opublikowano

Napewno zarówka miałem to samo! No wyciagasz komputer bierzesz jakies małe szczypce albo pincete i wyciagasz(tylko nie wiem czy nie trzeba tej zarówki przekrecić) No i wkładasz nowa zarówke i gotowe :D

PS.

W jakiej emce, rozumiem ze zapomniałeś o "B" i miało byc Bemce :cool2:

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
Jednak żaróweczki. Wyciągnięcie komputera proste. Do wymiany obie.

Dzięki !!!!!

podlacze sie pod temat,

sprawa wyglada tak, ze podswietlenie wyswietlacza dziala u mnie OK, ale raz mam - raz nie mam podswietlenia przyciskow (wystarczy lekko puknac palcem w OBC). tez mysle, ze to zarowka, ale po zdjeciu calego panela widac, ze w jego gornej czesci, po obu stronach sa zarowki.

czy dobrze kumam, ze jedna podswietla LCD, a druga przyciski?

martwi mnie tez, ze panel to tylko czesc OBC, cala reszta jest w glebi, wszystko polaczone tasma z przewodami - stad pytanie - jak wyjac caly OBC z deski?

pozdrawiam

A.

EDIT: chyba znalazlem na http://bmwe32.masscom.net/

ale nadal nie mam pewnosci, ze odzyskam podswietlnie przyciskow...

Opublikowano (edytowane)
w obc 4 sa 2 zarowki 12v do podswietlania wyswietlacza, swieci zawsze po wlaczeniu zaplonu, klawisze swieca po zalaczeniu swiatel i jest trzecia zarowka 12v. w obc 3 to samo tylko ze do podswietlenia wyswietlacza sa stosowane 2 zarowki, ale uwaga 6v. Edytowane przez flash
Opublikowano
one po prostu źle kontaktują , tam są takie wąsy ,podegnij je w stronę cokoła , zwiękrzysz docisk i po sprawie ...

dopiero dzisiaj zabiore sie za wyjmowanie komputera i sprawdze. na wszelki wypadek kupie zarowki na wymiane :cool2:

Opublikowano
w obc sa 2 lub trzy zarowki ( w zaleznosci od wersji) w obc 4 jest jedna zarowka do podswietlania wyswietlacza, swieci zawsze po wlaczeniu zaplonu, klawisze swieca po zalaczeniu swiatel. w obc to samo tylko ze do podswietlenia wyswietlacza sa stosowane 2 zarowki, ale uwaga 6v.

kieruje sie wskazowkami z http://www.bmwe34.net/E34main/Maintenance/Electrical/panel_lights.htm

mam taki sam komputer, wiec mam chyba 3 zarowki.

dwie z nich, po bokach LCD widzialem, nie moglem sie tylko dobrac do tej dolnej..

Dzwonilem do ASO, podalem VIN i facet powiedzial, ze tam sa 3 zarowki 12V 1.2W.

inna sprawa, ze nie wiem ktory model OBC posiadam :duh:

(dokladnie taki, jak na fotkach z w/w stronki)

EDIT: jest jakas lipa :/

mam OBC z 3 liniami przyciskow w aucie.

facet w ASO, po nr VIN doszedl, ze w moim aucie, do podswietlenia OBC stosuje sie 4 (!) zarowki 6.5V 0.8W

teraz juz zupelnie stracilem rachube :mad2:

EDIT 2:

http://img174.imageshack.us/img174/7186/bulblocationyq3.jpg

mam wlasnie taki komputer. wychodzi na to, ze tam sa jednak 3 zarowki 1.2W. w/g opisu to jest OBC IV... :doh:

Opublikowano

ku potomnosci ;)

komputer, ktory jest na zdjeciu to OBC IV.

podswietlany jest 3 zarowkami, wszyskie 12V 1.2W (dwie po bokach LCD, jedna u dolu podswietla klawiature).

nr katalogowy takiej zarowki: 62111368299

koszt w ASO: ok 8 zl/szt.

PS. zarowki 0.8W 6V maja piekna cene + prawie 14zl/szt....i w dodatku prawie nigdzie nie ma ich na stanie...

dziekuje wszystkim za pomoc :) :cool2:

Opublikowano

... no tak jak piszesz - to jest pełny kom.

co do ceny żarowek - w sklepach moto można dostać po 0k. 3 zł za szt. / o tych parametrach / ja na allegro dostałem 10 szt.za 3.90 - f-ma OSRAM

ale jakoś teraz ich nie wysttawiają / może takie zamienniki :

http://www.allegro.pl/item126322269_diodowe_zarowki_r5_oprawka_do_zegarow_1_2w_2w.html

tańsze ale nie miałem z nimi do czynienia :wink: bo mam jeszcze z allegro :D

* - w zależności od typu i wyposażenia