Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hej,

moje F30 ma przebieg 19 tys km i niecały rok na karku. ostatnio zauważyłem (przy słonecznej pogodzie), że przednią szybę mam całą usianą takimi mikro-odpryskami, jakby ktoś podziabał szybę igłą. od środka to wygląda trochę jakby szyba była zakurzona, ale jak się spojrzy dokładnie z bliska albo pod lupą, to się okazuje, że to są takie miniaturowe powierzchowne odpryski szkła. widać to dobrze pod ostre słońce. czy to normalne żeby przednia szyba zużyła się w takim stopniu tak szybko? od gościa pracującego w firmie, gdzie robiłem zabezpieczenie lakieru powłoką ceramiczną usłyszałem, że szyby w nowych autach są bardzo słabe i pozbawione domieszek utwardzających. OK, to ma sens, ale nie sądziłem, że będzie aż tak źle... jak jest u was?

Opublikowano

U mnie to samo, byłem nawet w Nord Glass i pytałem czy da się coś z tym zrobić, ale oczywiście za mała usterka - musiałem się nauczyć nie widzieć tych dziurek.

Raz wystartowałem za X6 jak strzeliły mu kamienie spod kół to od tego czasu już za SUV'ami i 4x4 nie startuję :)

Mało tego słyszałem opinię, że na 1 montaż idą najlepsze i nie warto brać nawet tych Pilkington z logo BMW, bo podobno są gorsze niż te fabryczne.

Opublikowano
U mnie to samo, byłem nawet w Nord Glass i pytałem czy da się coś z tym zrobić, ale oczywiście za mała usterka - musiałem się nauczyć nie widzieć tych dziurek.

Raz wystartowałem za X6 jak strzeliły mu kamienie spod kół to od tego czasu już za SUV'ami i 4x4 nie startuję :)

kamyków również staram się unikać (chociaż nie zawsze się da), ale te drobne odpryski robią się nawet od piasku i pyłu podnoszonego z drogi przez samochody, tego nie da się uniknąć, chyba żeby w ogóle nie jeździć :cry:

Mało tego słyszałem opinię, że na 1 montaż idą najlepsze i nie warto brać nawet tych Pilkington z logo BMW, bo podobno są gorsze niż te fabryczne.

hmm, a to ciekawe... trudno powiedzieć czy to prawda, ja podchodzę z dystansem do takich opinii nie popartych żadnym uzasadnieniem. inna sprawa, że ja nie mam szyby Pilkingtona, tylko jakiejś innej marki. nie pamiętam nazwy, brzmiała azjatycko :mrgreen: szyba oczywiście oryginalna, nie zmieniana.

ten gość od detailingu powiedział mi jeszcze: "zgłoś reklamacje w sprawie tej szyby, jak wymienią na nową to od razu na foliowanie". wychodzi na to, że aby utrzymać lakier (wodny :evil: ) i szyby w rozsądnym stanie to trzeba od razu po wyjeździe z salonu (albo jeszcze lepiej przed) pokryć całe auto folią i powłokami zabezpieczającymi :roll:

Opublikowano
jak macie OC szyby, to mozna podjechac do jakiegos zaprzyjaznionego dealera i zglosic pekniecie;)

OC szyby? masz na myśli jakieś ubezpieczenia typu "PZU Auto Szyby"? tak, mam to ubezpieczenie. PZU wymienia szyby na jakieś marki NordGlass czy jakoś tak, o oryginalnej nie ma co marzyć - jedynie z AC jak coś.

Opublikowano
tak, chodzi o dodatkowe ubezpieczenie szyb. mozna wymienic szybe i nie traci sie zadnych znizek. wymieniałem bezgotowkowo dwukrotnie w aso, raz faktycznie pekla od kamienia, drugi w zasadzie tez ;)
Opublikowano
tak, chodzi o dodatkowe ubezpieczenie szyb. mozna wymienic szybe i nie traci sie zadnych znizek. wymieniałem bezgotowkowo dwukrotnie w aso, raz faktycznie pekla od kamienia, drugi w zasadzie tez ;)

możesz podać mi dokładnie jakie to ubezpieczenie? jak mówiłem, moje "PZU Auto Szyby" nie przewiduje wymian w aso w ogóle :/