Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam następujący problem:

luz pomiędzy wałkiem atakującym a mostem jest taki, ze stojąc w kanale moge obrócić wałem o prawie cały obrót (!). Powoduje to dośc nieprzyjemny efekty podczas jazdy, minowicie podczas wysprzęglania albo ruszania z miejsca da się odczuć takie mocne szarpnięcie, ale nie wydobywają się żadne odgłosy. Czy ktoś to regulował? jest na to jakiś sposob? czemu tak się mogło stać?

Discreet charm in automobile Elite - 7 series

http://img388.imageshack.us/img388/1317/img0099a2ol.jpg

Opublikowano

Podłączam sie pod temat też mam luz ale nie wielki miedzy wałem a krzyzakiem mostu czy da sie to skasować jakoś.

Wymieniłem ostatnio sprzęgło gume między sprzegłem a wałem podpore wału.

Opublikowano

martur:

Luzu na krzyżaku nie da się niestety skasować, trzeba wymienić krzyżak na nowy. Zrób to jak najszybciej, bo taki luz powoduje powstawanie luzu na innych elementach.

marek:

Chyba trochę przesadziłeś z tym pełnym obrotem, ale widziałem przypadki na pół obrotu.

Jeśli masz luz na ataku, to może on być sumą luzów między atakiem a talerzem, satelitami i kołami koronowymi(zakładam, że dyfer bez szpery), samymi ośkami satelit(lub ośką) a koszem satelit i na wielu innych elementach np. zabierakach i przegubach półosi.

Możesz mieć nawet luz na zabieraku wałka atakującego, w miejscu, gdzie przykręcasz wał napędowy do dyfra.

Ale jeśli będziesz miał luzy na wszystkich tych elementach, to naprawa jest nieopłacalna i poszukaj innego dyfra.

Opublikowano

Jesli ruszasz wałem a półośki stoją, to masz luz wewnatrz dyfra.

Możesz odkręcić tylny dekiel, bo takiemu dyfrowi już nic nie zaszkodzi i wtedy dowiesz sie na czym jest luz. Ale powoli możesz rozglądać się za innym dyfrem. Dyfer nie jest tak łatwo naprawić i nie jest to zbyt uzasadnione ekonomicznie. Używkę w dobrym stanie kupisz za mniejsze pieniądze.

• 2 tygodnie później...