Skocz do zawartości

X3 (F25) Opony Letnie (RF i zwykłe) - rekomendacje

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy
Opublikowano

Jestem przy zakupie nowego kompletu opon letnich.

Zostałem z trzema Pirelli RF - po tym jak złapałem "gumę" i przejechałem jak nakazuje producent blisko 90km do domu. Okazało się, że jazda była możliwa, całkiem przyzwoicie się prowadziło (nic nie znosiło) - poza komunikatem, o spadku ciśnienia i zwiększonym zużyciu paliwa (+1,5 l/100km) prawie było to niezauważalne... oglądniecie opony po przyjeździe wskazuje, że będzie się nadawać tylko na śmietnik.

Generalnie, jest pytanie jakie polecacie opony LETNIE (17" 225/60) (lub słyszeliście, że są dobre - poparcie w testach online mile widziane) i gdzie te opony można kupić w przystępnej cenie.

Z góry dzięki za Wasze opinie!

Opublikowano
Moim zdaniem trudno znaleźć coś lepszego od Pirelli
Opublikowano
Ja mam conti i gdybym mial teraz kupowac to chyba bealbym dunlopy. Wg tabelek sa b.ciche a to robi roznice w tym samochodzie
BMW Auto Rawski - NIE POLECAM!!!
Opublikowano

Nic lepszego od Michelina chyba w życiu nie spotkałem... miękko i cicho - zawsze satysfakcja, mi to akurat pasuje

Na Pirelli nieraz sie przejechałem i właśnie przeklinam je w drugim aucie bo świeże gumy jakoś stwardniały po zimie i sie ślizgają plus stałe problemy z wyważeniem... o dziękuje za to...

Opublikowano
Ja do X3 po tym jak zjeździłem fabryczne RunFlat'y Pirelli P7 Cinturato, na lato założyłem nowe Pirellki ale już bez RunFlat - zdecydowanie każdemu polecam tą zmianę, lepszy komfort i opony jakby nie patrzeć tańsze w zakupie. Na ten moment P7 Cinturato spełniają moje oczekiwania i nie szukam szczęścia z innymi gumami.
Opublikowano

Ja jeżdżę już 2.5 lata na run flat'ach i miałem zmieniać na normalne ale...

Dwa kapcie w ciągu tego czasu mówią same za siebie.

Pierwsza to wkręt w oponie - naprawa 20 pln i jeżdżę dalej.

Druga mogła się skończyć tragicznie i run flat nas uratował. Jechaliśmy na narty BMW seria 7 GT xdrive i akurat przesiadłem się z właścicielem aby dalej ciągnąć trasę. Jechałem lewym pasem ok. 200 km/h i na coś na jechałem. Auto lekko podskoczylo ale jechalismy dalej. Chwilę później usłyszałem jakby stuk kamienia o podwozie i zaraz za tym alarm o niskim poziomie powietrza. Pewnie cos na co najechalem wylecialo i odetkało dziurę. Prawdopodobnie jadac na normalnych oponach skasowałbym auto jadące sasiednim pasem.

Odrazu zwolnilem i zaczalem przebijać się na lewy pas ku pierwszej stacji benzynowej.

I teraz najlepsze... Piątek wieczór ok 21:00. Dzwonimy na bmw mobility care i gadam z Panem po angielsku jaki problem. Oddzwania i mówi, że nie ma takiej opony w promilu 80 km "wiec radz sobie sam".

Teraz PZU full pakiet ubezpieczenie ale Pani mówi, że lawet zabierze nas pod wulkanizacje i blisko jest hotel ale zabiorą tylko 2 osoby a za Hotel płacimy sami.

Rano przy wulkanizacji Pan nam mowi że taka opona (R19 Pirelli) dopiero na środę (a była sobota). Oczywiście w Niemczech nikt run flat'ów nie naprawia jakby to była rzecz święta. Masakra.

Zaczynamy na tym kapciu jeździć po okolicy bo dookoła były salony skoda, bmw, merc, audi.

Nawet w salonie bmw nie mieli akurat takiej. Dopiero koles z Merca zamówił o 10:00 i już o 12:00 była a o 14:00 jechaliśmy dalej.

Morał - za granice najlepiej run flat plus zapasowa opona bez koła :)

A wracając do tematu Pirelli jak najbardziej na tak (mam RSC i hamowanie bajka). Dunlot 3D sport na zimę i nie polecam. Uważam że nie trzymają się drogi i coraz gorzej je wyważyć.

Opublikowano
mój typ to Dunlop Sport maxx RF, teraz zmieniałem na nowy komplet i oczywiście wybrałem te same, nie mam porównania z innymi, nie testowałem ale z tych jestem bardzo zadowolony, bez koła zapasowego RF to jedyna rozsądna opcja