Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na początku witam panowie. Jako ze nie mogę zlokalizować chociażby czastkowej odpowiedzi proszę o pomoc i wskazówki na co ten paskudny dźwięk moze wskazywać? Wymieniony został napinacz dolny łańcucha nic nie pomogło, dźwięk występuje tylko rano po dłuższym postój wiec najprawdopodobniej rozrząd? Czy moze ktos ma inne pomysły?

Opublikowano

Witam

Postanawiam dołączyć się do pytania . Mam taki sam problem tylko że w BMW 116i , problem pojawia się tylko po nocnym postoju lub po dłuższym postoju samochodu ... zastanawiam się czy ten dźwięk nie pochodzi od sprzęgła lub koła dwumasowego ponieważ zaczynają się u mnie problemy z moim sprzęgłem .. Czekam na jakieś sugestie .

Pozdrawiam

Opublikowano
I nic nie pomoże przeciez uklad olejowy po nocy czy dlugim postoju jest :pusty: tzn cały olej jest w misce i jak myslicz ile czasu po odpaleniu trzeba aby sie wypełnił i uzyskał odpowiednie ciśnienie :nienie: to jest stan nieustalony nastepujacy po rozruchu :suchego:silnika i terkotanie w czasie czesci sekundy jest moim zdaniem standardem w kazdym silniku z wyjatkiem tych jednostek które maja dodatkowa elektryczna pompę oleju a takowe sa.(i drogie tez)
Opublikowano
Witam panowie. Dziękuje za sugestie ale chciałbym powiedzieć ze ten wkurzający odgłos z silnika pojawił sie jakiś rok po zakupie wiec śmiem powiedzieć ze go nie powinno tam być. Czytam i jest kilka wskazówek niektórzy mówią ze moze to być bendix rozrusznika albo sprzegielko alternatora. Hmmm??? Co do dwumasy to by halasowalo zarowno przy starcie jak i wylaczaniu silnika a przy wciśniętym sprzęgle nie powinno być niczego słychać. Pozdrawiam
Opublikowano
Olej zmieniany juz dwa razy od kiedy pojawił sie "klekot" najpierw był castrol 0w30 teraz jest Liqui Moly 5w30 silnik pracuje o niebo lepiej na tym drugim ale hałas pozostał!