Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś mógłby mnie pokierować do jakiejś strony lub dokumentu który precyzyjnie i ponad wszelka wątpliwość wskaże mi jaki olej mam zastosować do E38 z 1994, 730 ze skrzynia A5S 310Z = 5HP18.

Skąd wątpliwość?

Na forum funkcjonowało zestawienie „TRANSMISSION AND OIL APPLICATION CHART” (np. tutaj: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=26003&highlight=a5s+310z ), no i po pierwsze nie widzę tam modelu E38 730, ale jest E34 z taka skrzynia do którego proponowany jest DEXTRON III oraz E36 z taka skrzynia do którego proponowany jest ESSO ATF LT 71141. No i bądź tu mądry.

Do tej pory reprezentowałem stanowisko „jak lifetime to liftime” ale dałem się przekonać przez zaufanego mechanika. Jeszcze raz proszę TYLKO o link do dobrego źródła/dokumentu raczej niż opinie.

Opublikowano
Dziekuje. Cieplej, cieplej - podane sa znowu te same 2 oleje w zaleznosci czy plakieta na skrzyni jest czarna (Dexron) czy zielona (Esso). Mam nadzieje,ze u mnie jest plakietka...
Opublikowano
ja zalałem dexronem III (Castrol TQ) auto jeździło już na nim wczesniej i ja zalałem to samo. Darowałem sobie to esso 71141. Poprostu tzeba częściej zmieniać olej. Skrzynia jeździ tak jak wcześniej.