Skocz do zawartości

Kontrolki inspekcji, ciekawostka a jednocześnie pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie bedzie to pytanie jak skasować :)

Przeglądając ogłoszenia fotki itd.. zwróciłem uwagę ze u mnie kontrolki inspekcji sa inne niz w kazdym E28 jaki widziałem

mianowicie większośc ma takie coś:

http://www.deal.pl/adam/deska.jpg

czyli 5 zielonych, 1 żółta i 1 czerwona

natomiast u mnie (niestety nie mam zdjęcia)

jest 5 zielonych, jedna żółta i 3 czerwone

nie to zebym się tym jakoś martwił czy nie dawało mi to spokoju :)

ale chciałbym wiedzieć w jakim celu jest taka różnica i czy wogóle ma to jakiś cel?

Czarna Eta (SOLD)................Granatowy Mieczysław (LIVE!).......................Czarna Szmata

http://www.gimnastycy.pl/avatar.jpg

Opublikowano
hehe ja tez mam 3 czerwone a pytanie jest dobre :)

----------------------------------------------------

Sprzedam: Liczniki Używane Do BMW 1502 - 1602 - 1802 - 2002 - 2002tii . Seria I i II .

3 rodzaje sportowych kierownic

-----------------------------------------------------

Opublikowano
a ja mam w 524td dwie czerwone i jedna zolta , pytanie jest nawet BARDZO DOBRE

E24 628CSi 12/1982 Delphin-Metallic - wegetacja... :(

E28 524td 06/1985 Karminrot ze szpera :) i silnik nowka!!!

Nowe amortyzatory BILSTEIN B6, CZESCI UZYWANE

Kontakt: 0049-176-4889-3646, 0695039390, GG 244669 lub PW

Opublikowano

na początku myślałem że to zalezy od pojemności silnika, czyli im wiekszy silnik tym większa tolerancja (wiecej czerwonych)...

ale z tego co piszecie to ta teoria nie pasuje :?

(a może RekinE28 swapa miałeś ???)

Czarna Eta (SOLD)................Granatowy Mieczysław (LIVE!).......................Czarna Szmata

Opublikowano

Wedlog Vin wychodzi ze nie mialem swapa :) chyba ze chodzi o swapa zegarow ale to tez malo prawdopodobne bo mam zegarek do 220km/h i obrotek do 7000 wiec wydaje mi sie ze bankowo jest z 520.

Moze jest to uwarunkowane jakos rocznikowo . moze pozniej wprowadzili jakis inny "schemat" tych lampek i ich kolorow :) ??

Ja mam 1984 rok a jak jest u was??

Sprzedam: Liczniki Używane Do BMW 1502 - 1602 - 1802 - 2002 - 2002tii . Seria I i II .

Opublikowano

u mnie '85, tez myślałem ze rocznikowo ale to tez nie za bardzo sie zgadza...

poza tym dlaczego po jakimś okresie produkcji dodawać 1 czerwoną lampke... :)

Miłosz1 powiedział ze ma 2 czerwone, takiego czegos nigdy nie widziałem nawet :shock:

Opublikowano

Mam trzy czerwone. :think: :think:

Poczytam instrukcję :8) może coś wyjaśni.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano

Bardzo bardzo przepraszam za zamieszanie. Jak powstal temat wyskoczylem szybko przed dom i zerknalem przez boczna szybke, dlaczego widzialem dwie czerwone nie pytajcie.... bo sam nie wiem :)

tym razem zrobilem zdjecie:

http://putfile.com/pic.php?pic=5/14213122439.jpg&s=f5

i zdecydowanie sa 3 czerwone.

Samochod to rocznik 1985 pierwsza rejestracja 1986. Zegary na 100% orginalne - auto kupilem od pierwszego wlasciciela a przebieg zgadza sie z tym w ksiazeczce serwisowej. Silnik M21 td.

Opublikowano

po tym co napisał Miłosz1 nasuwa mi sie pewien trop, mianowicie '85 i powiżej 3 czerowne diody

1 czerwona do '85

ale jeżeli ktoś powie ze ma auto po '85 i mniej niż 3 czerwone to chyba trzeba szukać innej przyczyny

Opublikowano

Owner's Handbook (wydane IV z 25.V.1983) pokazuje tylko wersje z trzema czerwonymi diodami (nieważne, czy był obrotomierz, czy zegar). Notabene, większa liczba diod służy tylko do skuteczniejszego kłucia w oczy użytkownika.

Żółta dioda - Zapraszamy do serwisu :D

Czerwona dioda - Czas najwyższy na wizytę w serwisie. :|

Dwie czerwone diody - Na co jeszcze czekasz :?: :!: :x

Trzy czerwone diody - Bo mnie zaraz szlag trafi :!: :!: :twisted: :twisted:

Wygląda więc na to, że liczba diodek faktycznie zależy od rocznika, ale odwrotnie niż przypuszcza kalmi. Uproszczenie wskaźnika inspekcji w nowszych E28 mogło nastąpić w ramach cięcia kosztów produkcji.

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano (edytowane)
Owner's Handbook (wydane IV z 25.V.1983)...

w takim razie w jakim celu pokazywali by w manualu 3 diody czerwone w 83r kiedy auto miałoby 1?

nie mówie ze twój manual jest żły czy coś.. ale z ego co tu nam wychodzi od 85r były 3 czerwone, a tu raptem manual w '83 mówi o 3 czerwonych

to raz

druga sprawa (główna w zasadzie) jest taka.... po co dokładac 2 nic nie znaczące diody czerwone skoro była już 1 jasno określająca stan oleju??

inna strona tego jest taka ze nie zmalała ilośc diod zielonych, czyli nie jest to tylko wymiana szkiełek tylko po to zeby zwrócić uwagę użytkownika, tylko jest fizyczna zmiana w płytce do której sa przylutowane te diody bo musi obsłużyć 9 a nie 7

wydaja mi sie ze ta zmiana miała coś wiecej na celu niż tylko raczej nic nie znaczące przeprojektowanie płytki w tablicy zegarów, ale moge sie mylić

UPDATE:: sorry xle doczytałem twój post

Mogło byc odwrotnie.. 3 czerwone do 85r.

ale z tym tez jest róznie.. to foto w 1 poście jest wklejone z netu z jakiejś aukcji i o ile dobrze pamietam to auto z '85 r lub '86.. jak uda mi sie odnaleśc to sprawdze...

poza tym cięcie kosztów?... 2 diody?

Edytowane przez kalmi

Opublikowano

W E24 z 12/1982 mam tez trzy czerwone a zegary w E24 roznia sie od tych w E28 tylko obudowa plastikowa i szklem.

1. Czyli to, ze przed 1985 byla jedna mamy juz stanowczo wykluczone.

2. Okolo roku 1984 nie wiem kiedy dokladnie zmieniono troche grafike zegarow, miedzy kazdym 1000 obr /min jest w nowszym modelu jedna cienka kreska zamiast 3 grubych, wiec po drugie zmiana inspekcji nie weszla takze wraz z ta modernizacja....

Jeszcze troche i dojdziemy ladu :)

Opublikowano
poza tym cięcie kosztów?... 2 diody?

Przypuszczam, że to po prostu był efekt unifikacji drobnych elementów w ramach koncernu. Kto wie, czy ów panelik z pojedynczą czerwoną diodą nie został wzięty z E30 :?:

Opublikowano

Wedlog mnie najbardziej trafna bedzie taka opcja ze ilosc zalerzy od rocznika w modelach od 81 do 86 czuje ze beda po 3 czerwone a w nowszych od 86 bedzie juz inny uklad . Na marginesie przypominam jak pisalem wyzej ja mam 84 wiec prosze o wykluczenie opcji ze od 85 weszly 3 czerwone.

Obstawiam ze zmiany te zaszly od roku 1986 bo w tym okresie zauwazylem ze zaczeto montowac wiele innych rzeczy.

Moze przyklad nie na miejscu ale podobno wieloklin na ktory nakladamy kierownice zmienil swoje "uzabkowanie" w 1986roku i potwierdzam to z diagnozy bo kupilem kiere M-tech ktora sam wyciagalem z e28 rocznik bodajze 1987 dla ciekawostki pod logo tym na srodku kierownicy pisze nawet e28 i u mnie do e28 z rocznika 1984 ta kiera nie podejdzie jest zupelnie inny wieloklin . GDzies kiedys doinformowano mnie ze w 86 ten wieloklin zostal zmieniony. Nasuwa sie kolejne pytanie tak jak odnosnie 2 diod . Po co taka zmiana skoro wieloklin zostal w tym modelu sprawdzony przez uzytkownikow przez okres prosukcji czyli 5 lat i raczej nie mial wplywu na komfort i bezpieczenstwo.

Wracajac do 3 czerwonych diod uwazam ze zostaly one zastapione jedna czerwona tylko i wylacznie przez wygode dla uzytkownika bo chcac nie chcac te diody raza i widocznie byly tak wkurzajace dla uzytkownikow i na tyle przeszkadzajace w jezdzie ze postanowiono je zastapic jedna czerwona ktora i tak jest dobrze widzialna i nie meczy wzroku tak jak 3.

Ta opcja wydaje mi sie dlatego bardzo prawdopodobna bo wkurzajacy wplyw czerwonej kontrolki moze zauwazyc kazdy kto kiedykolwiek uzytkowal poczciwego duzego fiata w ktorym juz nie pamietam ktora ale ciagle sie swiecaca kontrolka koloru czerwonego byla na tyle intensywna ze oswietlala caly samochod razem z twarza kierowcy tym samym meczac i niepotrzebnie tak mocno przykuwajac uwage podczas jazdy tym bardziej ze byla to tylko kontrolka informujaca jak sie nie myle a nie ostrzegajaca.

Co myslicie o moich wydumach?

Opublikowano

Czujezemoja opcja jest trafna nie tylko z powodem zmiany ale takze z rocznikiem widac to po poscie nad moim wczesniejszym ktory zjawl sie zanim zdarzylem go przeczytac i pocilem sie juz nad pisaniem mojego :

U mnie jest tak:

524td - 1987 - 1 czerwona

528i - 1985 - 3 czerwone

Zaloze sie o dobry browar ze zmiany te wprowadzono w 1986 i meczy mnie teraz bardziej czemu 86 byl takim momentem zmian dla e28?

Opublikowano

To proste, nowa epoka i zmierzch rekinow, bizness klassa otrzymuje E32, w E30 kroi sie face lifting, koncza sie plany i "na dniach wchodzi do produkcji E34, jedynie E24 zostaje pozostawione na kolejne dwa lata , ale ponoc prace nad E31 trwaly baaardzo baaardzo dlugo.

Silnik M30 od poczatku 1987 roku zosteje poddany ostatniej dosc intensywnej modernizacji, zostaje tylko 3,0 oraz 3,5L

Pojawia sie silnik M40 i zastepuje powoli pracujacy wydawalo by sie od wiecznosci M10

To po prostu przelom wielkich zmian w BMW ( jak dla mnie srednio korzystny)

Jesli faktycznie wlasnie wtedy zmieniono kontrolki to do ukladynki pasowowalo by zeby E30 przed face liftem (waska lampa) mialo 3 czerwone a (szeroka lampa) jedna :) i wtedy bedzie BINGO

Opublikowano

A moim zdaniem nie ma co w to mieszac e30 ktore ma 100 razy inne kontrolki inspekcji i jest autem ktore pomimo waskiej lampy ale rozpoczynalo wtedy swoja epoke i lata swojej przyszlej swietnosci i tam mogly zajsc zmiany juz na poczatku produkcji w celu zmiany bledu ktory zostal popelniony przy wczesniejszych modelach i to ze w waskiej lampie e30 kontrolki inspekcji beda sie roznily nie ma wplywu na modele inne.

nie dajmy sie zmylic liftingiem e30 w 86 bo e30 to juz inna epoka i jak wyzej wspomnialem wiele rzeczy zauwazonych we wczesniejszych bmw moglo zostac zmienione odrazu przy poczatku produkcji e30.

Opublikowano

Wydaje mi się to sensowne co piszecie, więc chyba sprawe czerwonych kontrolek mamy niejako rozwiązaną :)

Tak właśnie przypuszczałem, że ta róznica nie miała żadnego podłoża technicznego, raczej unifikacyjne lub/i praktyczne.

(odnalazłem to ogłoszenie z którego pochodzi foto z 1 postu, auto jest z roku 87 wiec ta teoria by sie zgadzała

http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=4622144398&indexURL=1#ebayphotohosting

)

ale skoro jesteśmy przy temacie kontrolek to zadam jeszcze jedno pytanie.

Więc.. mam u siebie komputer (OBC) o ile to ma jakies zanczenie i kiedyś wymieniając akumulatorki inspekcji, bo padły, zauważyłem że nie mam wkręconej żarówki w miejscu w którym powinien podświetlac sie napis CHECK (ten miedzy lampkami kierunków).

Myślałem ze to może poprzedni własciciel wyrzucił bo mu to mrugało, ale rozkręcając zegarki zobaczyłem ze do tego miejsca nie jest podciągnieta żadna ściezka na płytce, ot po prostu jest dziura w sensie dekoracyjnym.

teraz moje pytanie brzmi czy komputer pokładowy wykluczał tą kontrolkę... oraz do czego ona była pierwotnie?

Opublikowano

Ta żółta lampka między kierunkowskazami była tylko w parze z panelem Check-Control (CC), montowanym na suficie, przy lusterku wstecznym.

To była "zachęcaczka" do zerknięcia co nowego sygnalizuje CC. :mrgreen: Mrugała wściekle, gdy wyskoczył jakiś defekt lub za niski poziom w obwodzie / układzie monitorowanym przez CC.

E24 miały CC (i tę mrugaczkę) w standardzie, E28 jako ekstra-bonus. :8)

Opublikowano

czyli mam z tego rozumieć ze OBC to jedno a CC to zupełnie inna opcja, której OBC nie zastępuje?

Tym samym można mieć i OBC i CC?