Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Możesz tak, możesz inaczej.

Jak nie wiesz, co było grane z nią wcześniej, to zrób całość. Będziesz wiedzieć, ile stażu ma membrana w obudowie odmy. Różnica między separatorem a kompletem nie jest duża.

Opublikowano
Może byc zapchany separator odpowiedzialny za kopcenie przy " bucie " w podłoge ?

Separator nie ma możliwości aby się zapchać. Filtr tak. Zobacz, co masz u siebie, bo widzę, że nie jesteś jednak pewien :)

" Nieprawidłowa praca EGR " - można rozumieć przez to ze moze być zasyfiony ?

Tak, EGR może być zapchany nagarem. Może być walnięty elektrozawór od turbo lub EGR-a. Może być nieszczelność w dolocie. W teorii może być połowa rzeczy, zacznij od najprostszych, które nie pociągną wydatku.

Zdejmij EGR, zobacz jak wygląda w środku. Możesz spróbować przez gumę zassać go i zobaczyć, czy pracuje.

Możesz zamienić elektrozawory turbo i EGR miejscami i sprawdzić, czy ma to wpływ na pracę BMW.

Opublikowano
Nie wiem co mam bo nie zdążyłem jeszcze nic rozebrać. Specjalnie biore wolne na sobote zeby rozkopywać i pooglądać EGR, te zakichane klapki zawirowań w jakim są stanie i ogolnie cały serwis olejowy. BMW mam od tygodnia i dopiero sie jej ucze ;) Także na początek może zajrzymy do EGR. Auto dosyć mocno kopci po gwałtownym dodaniu gazu i jakby nie ciągło od samego doły tylko w okolicach 2 tys obrotow.
Opublikowano

Ja mam podobnie, ale to tez może być kwestia regulacji sztangi na turbo.

Tak czy inaczej - EGR musisz zdjąć raczej do zdjęcia kolektora (klapki), więc na jedno wychodzi.

Całość sprowadza się do obejrzenia góry silnika. Węże podciśnienia jeszcze mogą wchodzić w grę. A dokładnie sparciałość ich.

Opublikowano

Na zapłonie progowka chodzi jakies 60sek, także że buczy, to tzn ze pracuje, pytanie kluczowe: jak głośno buczy...

A co do kopcenia, zauwazylem, ze masz wirusa.

Jesli jest zle zrobiony wirus, to bedzie kopcił, pomimo ze osprzęt pracuje prawidlowo

Opublikowano
Tak troche mi ten wirus nie w oko. Ale skusilem sie stanem faktycznym auta i wyposazeniem. Mozna gdzies sprawdzic tego boxa ? Ew wywalic ? Auto jako tako nie jest chipowane tylko na jakiegos power boxa
Opublikowano
Oczywiście możesz a nawet powinieneś wszystko posprawdzać i poczyścić, jak już było napisane ale na 90% wg mnie będzie winny ten power box. Znajdź go, odłącz i powinno być ok. Boxy niestety są dużo gorsze od programu pod względem dopasowania do wydajności silnika. Jak po wyjęciu boxa odczujesz, że brakuje mocy to myślałbym nad wirusem.
Opublikowano
Box jest podpięty po prawej stronie silnika za lampą, taka mała różowa kostka. Czy jak go odłącze auto nie zacznie świrować ? Chodzi mi o jakies błędy itp ?
Opublikowano
Box narzuca swoje mapy komputerowi silnika. Jak go odepniesz komp silnika wróci do fabrycznych map. Odpinaj bez obaw.