Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Nie dawno stałem się posiadaczem bmw e90. Wcześniej jeździłem e46. Po otwarciu drzwi lub bagażnika na zegarach pojawiał się tam rysunek samochodu z zaznaczonymi aktualnie otwartymi drzwiami. Moje pytanie brzmi jak jest w bmw e90?Dodam, że mam navi professional i tam również nie znalazłem nic takiego.

pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
Nie piszesz czy masz po lifcie czy nie, przynajmniej w e60 po lifcie w automacie jest tak że jak ruszysz z otwartymi drzwiami kierowcy to zablokuje Ci skrzynię wiedz nie jest to wskazane. W innych wypadkach wyskoczy informacja i gong o otwartych drzwiach. Edytowane przez speed1211

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
Wersja przed liftem. 2005 rok. Właśnie u mnie sygnalizacji nie zauważyłem.
Opublikowano
W sumie nie wiem. Sprawdzę jutro, dzięki. W E46 wystarczyło otworzyć drzwi na zapłonie i wyświetlało.
Opublikowano

Faktycznie po ruszeniu działa. W E46 trochę to lepiej było rozwiązane.

Dzięki, pozdrawiam

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano
Chłopaki posiadanie gonga przy otwartych drzwiach jest zależne od radia jakie mamy w samochodzie??? JA nie mam żadnej sygnalizcji otwartych drzwi. Mam polifta e90 320d. Jeśli da się go aktywować to w jakim moduje i jaka komenda za to odpowiada. Szukałem "AKUSTIK TUREN" w modułach i nigdzie tego nie mam za bardzo. Chyba, że coś źle robie??? może mnie ktoś naprowadzić na dobry trop bo nie ogarniam już :mad2:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdź jeszcze ukryte menu, tam chyba jest pozycja z dźwiękami.
3A0jS9b.png
Opublikowano
u mnie gong pojawia się po osiągnięciu prędkości 10km/h tak to nie piszczy no i drzwi się nie zaryglują automatycznie rocznik 2005 e90
Opublikowano

Z tego co wiem to każde bmw e90 ma sygnalizację otwartych drzwi. Niezależnie od radia.

pozdrawiam

Opublikowano
Koledzy śmiech na sali:D sygnalizacja otwartych drzwi podczas jazdy jest tylko na wyswietlaczu pojawia sie ikonka, natomiast gonga po prostu niema. :mrgreen: grzebałem w ukrytym menu i nie mam testu audio pod 13 :D w ogóle w ukrytym nie mam prawie nic- niema napięcia, temperatury cieczy itd. Mogę tylko zobaczyć pod jedynka te daty i kody i pod 19 rozkodować ukryte menu i tyle. Bieda na kółkach po prostu :mad2: :mrgreen:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A wpisałeś pod 19-tka sumę swojego nr. VIN (suma ostatnich czterech lub pięciu cyfr)?

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
Ogarniałem ukryte menu. Puścił mnie do testu audio ale słychać tylko test dźwięku kierunkowskazu. Reszty nie słychać. Czy gong jest emitowany przez zwykle głośniki w drzwiach czy jest jakiś pod deska rozdzielcza służący tylko do tego? Ewentualnie moze to problem radia. Przy radiu profesional moze występować gong a przy zwykłym nie?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sygnał idzie normalnie z głośników. Pod kierownicą jest głośnik jeśli masz SOS

Zaloguj radio pustym plikiem man

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Masz kabel obd?

Jeśli nie to musisz sobie kupić, programy i instrukcje dostaniesz ode mnie.

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tu masz instrukcje, musisz tylko podesłać mi zawartość pliku TRC żebym mógł znaleźć odpowiedni wpis.

Sprawdź najpierw jeszcze w ustawieniach radia, głośników czy nie masz tam czasem zagadki od gonga do oglądania i przywiązania bo ja w CIC-u mam.

A sygnał (gong) o nie zapięciu pasów masz?

Instrukcja kodowania

Jako pierwsze musisz skonfigurować ncs-a

Otworzyć program NCS Expert

Profil laden

Expertenmodus

Profil editieren

Passwort: repxet albo rexpet

Nacisnąć FSW/PSW i zaznaczyć ptaszkiem w:

FSW/PSW Trace FSW/PSW i Manipulieren mit FSW_PSW.MAN

OK

Datei Profil speichern

Teraz NCS w Expertenmodus używa FSW_PSW.MAN

Wchodzimy w folder C:\NCSEXPER\WORK i kopiujemy plik FSW_PSW.TRC zmieniając jego końcówkę na MAN tak aby wyglądał nastepujaca: FSW_PSW.MAN

Można go zostawić w tym samym folderze lub przenieść np. na pulpit.

Teraz bierzemy sie za kodowanie:

1. Startujemy NCS

2. Otwieramy nasz wcześniej skonfigurowany profil: "Profil Laden" ---> Expertenmodus

3. Identyfikujemy nasz samochód przyciskiem F1 "FG/ZCS/FA" a następnie F3 "ZCS aus SG", wybieramy naszmodel samochodu np. E60 i moduł z którego mają zostać zczytanie dane CAS

Po zczytaniu danych naciskam F6 "Zurück" aby zakończyć identyfikację (w tym momencie zostaje stworzony "duży" plik FSW_PSW.TRC w którym nie podejmujemy żadnych zmian!!!)

4. Teraz F4 "SG bearbeiten" i wybieramy moduł w którym chcemy dokonać zmian np. CAPPL

5. F2 "Job ändern" a z listy która sie pojawi wybieramy "Codierdaten lesen"

6. F3 "job ausführen" startujemy zczytanie danych. W tym momencie zostanie zapisany katalog do wcześniej wybranego modułu w FSW_PSW.TRC

7. Wchodzimy w folder C:\NCSEXPER\WORK i otwieramy notatnikiem plik FSW_PSW.TRC kopiujemy jego zawartość, zamykamy i otwieramy FSW_PSW.MAN gdzie wklejamy zawartość poprzedniego pliku.

8. Robimy zmiany w pliku FSW_PSW.MAN np. Notes w menu telefonu w iDrive

Można pomóc sobie poprzez szukanie tekstu, jest na górnym pasku notatnika, wyskakuje okienko gdzie możemy wpisać szukane przez nas słowo, w tym wypadku "notepad" potwierdzam OK aby wyszywało

NOTEPAD

zmieniamy z nicht_aktiv na aktiv i zamykamy zapisując okno

Tak aby wyglądało to tak:

NOTEPAD
          nicht_aktiv

NOTEPAD
          aktiv

Czy ta funkcja działa nie wiem :)

9. Wracamy do NCS-a i naciskamy F2 "Job ändern" a w oknie które sie pojawi wybieramy "SG codieren" i O.K.

10. Potwierdzam chęć kodowania przyciskiem F3 "Job ausführen" i tyle :cool2:

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!