Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

Jakieś 2 tysiące km temu dolewałem pół litra oleju i jakieś 3/4 litra płynu chłodniczego. Wczoraj komputer znów zaczął informować mnie o niskim stanie tych płynów. Dolałem więc co mi zostało z litrowych butelek i zacząłem szukać przyczyn tak (wydaje mi się) szybkiego ubytku tych płynów.

Zauważyłem że na po odjechaniu z miejsca parkingowego zostały dwie plamy. Mała plama oleju i większa jakiegoś jasnego płynu (przypuszczam że chłodniczego). Zrobiłem kilka zdjęć spod maski i zauważyłem że dolna osłona silnika jest w pewnej części prawie cała zalana olejem.

Jako że nie mam za dużej wiedzy o silnikach ale lubię się uczyć liczę na Waszą pomoc z wyjaśnieniami przyczyny i pomocy w zlokalizowaniu miejsc tych wycieków.

Oto zdjęcia:https://imgur.com/a/rTkwv#0

Opublikowano

hej,

jesli chodzi o wyciek oleju, sprawdzilbym czy miska nie jest peknieta, ewentualnie czy nie cieknie przy korku. ja tak mialem, oslona silnika zalana. To nie wyjasni Twojego drugiego wycieku.. ale mozna sprawdzic.

pozdr, Marek

Opublikowano
A czy możesz Markoss mi jakoś wskazać miejsca o których piszesz? Jak przypuszczam przydałoby mi się pewnie na jakiś kanał podjechać żeby to sprawdzić prawda?
Opublikowano
chodzi o miske olejowa silnika - najlepiej na kanal lub podniesc na lewarku (tylko zeby nie spadlo auto z tego lewarka) i sciagnac fragment oslony silnika pod korkiem do spuszczania oleju - powinno byc widac jesli wyciek jest wlasnie tam...