Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, chciałem spytać czy ktoś poruszał temat możliwości odłączenia przedniego napędu w 330xd? Na łeb biorąc temat nie realny, bo wygląda na to że po prostym wyciągnięciu półosi, mechanizm zacznie przekazywać blisko 100% mocy właśnie na te luźno pracujące "koła", ale może jest jakoś inaczej, albo może jest jakaś możliwość wyłączenia elektroniki która tym steruje. Dodam że e46 jest po 2003r. Czy ktoś w ogóle słyszał o takim szalonym pomyśle?
Opublikowano
Czy ktoś jeszcze wgłębiał temat? Nie o wyjęcie bezpiecznika mi chodziło, a bardziej o mechaniczne rozłączenie przedniego napędu. W starych e30 taka operacja zajmóje 0,5h, a tu nie wiem czy jest w ogóle wykonalna.
Opublikowano

O ile się nie mylę to wszystkie BMW z oznaczeniem X działają na tej samej zasadzie tz mają tz skrzynkę rozdziału mocy i jak odepniesz wtyczkę od tej skrzynki (silniczka) to działa tylko na tył .

http://www.bmw.pl/pl/pl/insights/technology/xdrive_2014/technology.html

Było wiele dyskusji na ten temat w dziale X3 (E83)

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

• 3 lata później...
Opublikowano
Czyli jak to jest z tym napędem ? Chciał bym odłączyć przód w swoim E53 ale nie chciał bym żeby coś się popsuło i żeby nie było choinki :D