Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam dosyć dziwny problem otóż, od pewnego czasu bardzo często strzela mi gaz przy zapalaniu silnika, dodam tylko że zawsze przed wyłączeniem samochodu przełączam na benzyne i jadę jakies 500m i dopiero gaszę silnik, i gdy po jakimś czasie chcę go odpalić prawie zawsze strzeli. Wydaje mi sie to dosyć dziwne bo skad w takim razie w silniku wziął sie gaz jesli zgasiłem i zapalam na bezynie. Dodam tylko, że nie strzela podczas jazdy, tylko właśnie podczas zapalania. Moze ktoś z was miałtaką sytuacje i moze mi jakoś pomóc, z góry dziekuje
Opublikowano
Właśnie cały czas sie nad tym zastanawiam, i w sumie to nie jestem pewien czy to gaz, czy normalnie dochodzi do wybuchu beznzyn, może jakiś upalony zawór, który sie niedomyka, sam już nie wiem. A Jak sprawdzić ten elektorozaór, gdzie sie znajduje, bo nei bardzo wiem? Pozdrawiam
Opublikowano

domyślam sie że instalacja w twoim aucie jest 2-giej gen.

jeśli tak, to elektrozawór gazu najczęściej zamontowany jest na przewodzie miedzianym doprowadzającym gaz z butli do parownika, lub też przykręcony jest bezpośrednio do niego.

wygląda najczęściej tak:

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//www.czakram.pl/produkty/03rv_/03ev00100001.jpg

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//www.czakram.pl/produkty/03rv_/03ev00100025.jpg

EFES Kebab House - Najlepszy Kebab w mieście!!!

http://img470.imageshack.us/img470/4254/efeswq6.jpg

Opublikowano
Zrobiłem tak jak powiedziałeś, odłączyłem zawór podczas pracy na gazie i silnik zgasł po jakis 5 sekundach, czy to nie troche za długo??
Opublikowano

jak mocne masz te strzały ? nic ci do tej pory nie uszkodzil w osprzecie silnika ? jezeli jest to podczas odpalania to wina moze byc w zapłonie ....

sprawdz kopułke,palec na kopułce , świece, przewdy , i najprawdopodobniejsza przyczyna moze bys któras z cewek

Opublikowano
Zrobiłem tak jak powiedziałeś, odłączyłem zawór podczas pracy na gazie i silnik zgasł po jakis 5 sekundach, czy to nie troche za długo??

tak ma być

sprawdz kopułke,palec na kopułce , świece, przewdy

w tym silniku tego nie ma.powinieneś wiedzieć, przecież masz taki sam

EFES Kebab House - Najlepszy Kebab w mieście!!!

http://img470.imageshack.us/img470/4254/efeswq6.jpg

Opublikowano
Jezeli nieszczely bylby zawór gazu to po dluzszym postoju mialbys ubytki z butli ... najlepiej sprawdzic kiedy stoi auto np w swieta czy cos takiego w tych elektrozaworkach sa takie mieciutkie gumki o średnicy 5mm one z czasem robia sie twarde koszt znikomy, a jest oszczednosc[/img]
BMW to moj pierwszy i jedyny samochod.
Opublikowano
Strzały nie są zbyt mocne, po prostu tak jakby "kichnął" Ostatnio wymieniłem świece i od 5 dni nie strzelił ani razu, więc moze to było przyczyną?
Opublikowano
tak świece mogły byc ta przyczyna kichnieć , lecz to ze w tej chwili nie kicha nie gwaratuje ze nie powruca ... ile masz przejchanych km na gazie? jaka to jest instalacja ? mozesz pomału sie szykowac na cewki lubieja w tych modelch troche psocic w isnatalacjach 2 generacji :x
Opublikowano
Samochód kupiłem pół roku temu za gazem II generacji, teraz ma przejechane 225 tys z dokumentów wynika, że gaz montowany był przy przebiegu 170tys, podczas jazdy nie ma żadnych problemów, tylko właśnie przy zapalaniu, w takim razie jak najlepiej sprawdzić cewki? Dodam jeszcze, że gaszę go na baznyznie ponieważ na gazie dostawał samozapłonu, może orientuje sie ktoś co mogłobyć przyczyną, bo żaden mechanik nie umiał odpowiedziec.
Opublikowano
Wydaje mi sie ze do gazu musi byc inaczej ustawiony zaplon, chodzi o to ze mieszanka gaz powietrze ma inne wlasciwosci scisliwosci i przez to wlasciwosci wybuchu jezeli jest zbyt wczesny moze dochodzic do tzw "odbic" wtenczas slychac stuk
BMW to moj pierwszy i jedyny samochod.
Opublikowano

jeszcze 1 a jaka masz regulacje dawki(na śubkę czy komp ci tym steruje)

to wychodzi ze masz przjechane na gazie 55tys. km , a miales kiedy kolwiek wymieniane te cewaki ? nie wiem jakim fahcowym sposobem sie je sprawdza :x lecz mozesz porzyczyc od znajomego 1 cewke taka samą jak u ciebie i wkladac ta dobra zamiast twojej i patrzyc na reakcje co sie bedzie dziac jak bedzie wszystko wporzadku to przekladasz na miejsce nastepnej ...... :?

Opublikowano
Gaz jest na śróbkę z tego co zauważyłem dwie cewki są już wymienione.
Opublikowano
Różnie bywa z cześciami wymienianymi .... jak nie sa orginalne to nie bede dzilacz tyle czasu co orginały :twisted: proponowałbym oblukac te wymieniane :8)