Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Ale tu się rozchodzi o spalanie przy 100 km/h, ja za bardzo nie mogę powiedzieć bo nie mam waszego silnika ale nie wierzę żeby spalanie było wyższy jak 6L

Silnik M47 spala odczówalnie więcej od N47. Nie wiem dokładnie o ile ale z tego co zdążyłem zaobserwować myślę że jest to co najmniej 0,5l . Moje średnie spalanie z roku jak nie więcej to 5,5l ,sprawdzane zarówno z kompa jak i z baku. Zawalidrogą na pewno nie jestem :wink: natomiast potrafię jechać płynnie (ekonomicznie) na ile pozwalają nasze drogi i inni kierowcy . Wynik raczej nie do osiągnięcia w M47.

Myślę ze się mylisz ze jest to raczej nieosiągalne w m47, i że one palą więcej. Ja osobiście szukałem modelu po lifcie właśnie z m47. Mam kolegę i sąsiada co mają n47 i uwierz że nie palą mniej.

Edytowane przez waski9227
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Myślę że tak, prawie 50% trasy robisz na niedogzanym silniku wiedz i spalanie jest większe. Najlepiej by było jak byś sprawdził na rozgrzanym.

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
Startujac na rozgrzanym pokazalo pod konirc 6.3 ale zerowalem na starcie wiec skoro on jeszcze zaniza to i tak za duzo a jechalem rowno 100kmh
Tomek
Opublikowano
Moja palila mi srednio na trasie uk-pl 6l/100( udawalo się zejść poniżej jak nie było korów i małe natężenie ruchu) przy sredniej predkosci 130km. W cyklu miejskim nie wiecej niz 9,5. Wyliczane z taknkowania, bez dpf i po remappie.
..pasja to moje życie..
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Moja palila mi srednio na trasie uk-pl 6l/100( udawalo się zejść poniżej jak nie było korów i małe natężenie ruchu) przy sredniej predkosci 130km. W cyklu miejskim nie wiecej niz 9,5. Wyliczane z taknkowania, bez dpf i po remappie.

"Moje"= czyli obecne tj. E61 530dA(M57N) 218KM 2005 średnio w trasie 6l i mniej ? :shock:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ale tu się rozchodzi o spalanie przy 100 km/h, ja za bardzo nie mogę powiedzieć bo nie mam waszego silnika ale nie wierzę żeby spalanie było wyższy jak 6L

Silnik M47 spala odczówalnie więcej od N47. Nie wiem dokładnie o ile ale z tego co zdążyłem zaobserwować myślę że jest to co najmniej 0,5l . Moje średnie spalanie z roku jak nie więcej to 5,5l ,sprawdzane zarówno z kompa jak i z baku. Zawalidrogą na pewno nie jestem :wink: natomiast potrafię jechać płynnie (ekonomicznie) na ile pozwalają nasze drogi i inni kierowcy . Wynik raczej nie do osiągnięcia w M47.

Myślę ze się mylisz ze jest to raczej nieosiągalne w m47, i że one palą więcej. Ja osobiście szukałem modelu po lifcie właśnie z m47. Mam kolegę i sąsiada co mają n47 i uwierz że nie palą mniej.

Jeżeli nie jestem czegoś pewien to nie piszę . Nie jest moją intencją wprowadzać kogokolwiek w błąd.

Opinia Twoja i Twojego sąsiada nijak się ma do stanu faktycznego tz. ( styl jazdy, rodzaj tras itp,itp.)

Z mojej strony nie jest to jakimś odkryciem że, N47 spalają mniej paliwa do M47.

W Bmw i nie tylko, jest to naturalna kolej rzeczy że, nowsze silniki generujące nawet większą moc z tej samej pojemności silnika, spalając mniej paliwa ( kosztem trwałości i awaryjności jednostki napędowej,na marginesie ) wystarczy czytać dane techniczne BMW i systematyczniej choćby to forum.

Różnicę spalania ok.0,5l mniej N47 i tak podałem zbyt asekuracyjnie, nie chciałem przesadzać . Według danych technicznych to :

- spalanie N47

miasto= 6,5 l. trasa =4,3 l. średnio= 5,1 l.

- spalenie M47

miasto= 8,0 l. trasa =4,7 l. średnio= 5,9 l.

czyli N47 spala średnio o 0,8 l .

Do wglądu http://motoryzacyjnie24.pl/spalanie_bmw_seria_5_e60.html i tak jak pisałem ma stronie BMW.

Opublikowano

Jeżeli nie jestem czegoś pewien to nie piszę . Nie jest moją intencją wprowadzać kogokolwiek w błąd.

Opinia Twoja i Twojego sąsiada nijak się ma do stanu faktycznego tz. ( styl jazdy, rodzaj tras itp,itp.)

Z mojej strony nie jest to jakimś odkryciem że, N47 spalają mniej paliwa do M47.

W Bmw i nie tylko, jest to naturalna kolej rzeczy że, nowsze silniki generujące nawet większą moc z tej samej pojemności silnika, spalając mniej paliwa ( kosztem trwałości i awaryjności jednostki napędowej,na marginesie ) wystarczy czytać dane techniczne BMW i systematyczniej choćby to forum.

Różnicę spalania ok.0,5l mniej N47 i tak podałem zbyt asekuracyjnie, nie chciałem przesadzać . Według danych technicznych to :

- spalanie N47

miasto= 6,5 l. trasa =4,3 l. średnio= 5,1 l.

- spalenie M47

miasto= 8,0 l. trasa =4,7 l. średnio= 5,9 l.

czyli N47 spala średnio o 0,8 l .

Do wglądu http://motoryzacyjnie24.pl/spalanie_bmw_seria_5_e60.html i tak jak pisałem ma stronie BMW.[/quot

A świstak siedzi i zawija....

Ty jak chcesz to możesz sobie wierzyć w dane jakie podaję producent ale to ma się nijak do tego, bo i tak nikomu tyle nie pali chyba że przy prędkości 80 km\h na autostradzie. A tak wogole widać że jesteś oczytany tymi instrukcjami, ale nie zawsze jedno z drugim idzie w parze szczególnie chodzi o spalanie z instrukcji . I jak chcesz wiedzieć pisze i mówię to z doświadczenia a nie instrukcji.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Twoje doświadczenie, czy Twojego kolegi to na niewiele się zda w porównaniu spalań waszych samochodów. Musielibyście pokonywać te same trasy z tą samą głową i tym samym ciężarem prawej nogi. Co jest w praktyce nierealne. Jadąc nawet tym samym modelem i ten sam odcinek drogi, dwóch kierowców może nieć niebagatelną różnicę a spalaniu.

To że wielkości spalań podane przez producenta są zazwyczaj niższe od rzeczywistych, to nawet laik wie.Nie ma sensu się o tym rozpisywać.

W tym przypadku nie chodzi o to czy te spalanie są możliwe do uzyskania w realu, bo wiemy że nie, lecz o różnicę spalania pomiędzy silnikami N47 a M47 . Zauważ że, to te same źródło podaje dane jednego jak i drugiego modelu. Nie podejrzewam, że BMW chciało zrobić nazłość użytkownikom M47 i zawyżyli tylko ich spalania :wink: .

Jak byś częściej zaglądał na to forum, to również spotkał byś się z opiniami że N47 spala mniej od M47,nie jest to moje jakimś wielkim odkryciem.

Silnik obecnie montowany N47D20C pomimo większej mocy 184km, spala mniej niż mój starczej konstrukcji N47D20A- 177km.Ja nie mam problemu z zaakceptowaniem tego.

Tak jak pisałem wcześniej, jest to normalna kolej rzeczy że, nowsza jednostka bardziej zaawansowana technicznie ma wyższą sprawność, a co się z tym nierozerwalnie wiąże, spala mniej, a nie tyle samo paliwa .

Opublikowano
Dokładnie ja jadąc odcinkiem drogi 50kmspalanie mam 6,5 moja żona jadąc tym samym odcinkiem drogi potrafi zejsć do 5,3 tak że nie ma regóły mam dużą ciężką noge :o
Opublikowano

Weź jeszcze pod uwagę warunki atmosferyczne : wiatr, temperature otoczenia, opady oraz natężenie ruchu i obciążenie auta i jego stan techniczny.

Poza tym te dane o spalaniu, które podaje producent są danymi uzyskanymi w warunkach laboratoryjnych (idealnych) przy których auto pali jak najmniej. Pozdro !

Opublikowano
podam realne spalanie tego modelu o który pytasz.mam bmw e60 520d sedan w automacie z 2006 roku w stanie idealnym.dwa tygodnie temu wróciłem z Włoch,robiłem trasę 1100 KM w tą i z powrotem po autostradzie.jadąc ekonomicznie (ja,żona i córka plus narty i auto zapakowane na full) 120-140 uzyskałem średni wynik 6,5 litra.jeżdżąc po mieście moja żona do pracy i z powrotem(w jedną stronę ma 7 KM) i dodatkowo na jakieś zakupy pali średnio 11.To co ci piszą o spalaniu w mieście w granicach 8-9 litrów z tym silnikiem w mieście to jest zwykły koncert życzeń.Ja uważam że i tak 11 do 13 litrów po mieście w takim aucie to dobry wynik.A jak ktoś chce spalania na poziomie 7-8 litrów w mieście to niech sobie kupi fiata ciqucento.
Opublikowano
.A jak ktoś chce spalania na poziomie 7-8 litrów w mieście to niech sobie kupi fiata ciqucento.

I tu się mylisz.... ciqucento po mieście pali 10 :mrgreen:

Opublikowano
być może nie neguję... :D tak czy inaczej nie wierzę w spalanie mniej niż 10litrów po mieście takiego auta z tym silnikiem i przy tych gabarytach(mowa o 520d automat)ci co piszą takie bzdury to chyba każą się pchać pasażerom przy każdym ruszaniu aż do zmiany na wyższy bieg :lol:
Opublikowano
Moja e60 520d 2006 rok przebieg 230tys km i spalanie na trasie 6 - 6.5 litrow w miescie 10-11 litrow a w zime nawet wiecej
Opublikowano
Mam też E60 520d 163km 2006r :lol: przebig zbliżony do twojego zatankowałem zbiornik do pełna zrobiłem na całym zbiorniku 1300km :P i zapalił się żyd.a jeżdzone było 95% trasa w mieście nie spokojna jazda (Żona) 6l no ale mi to już wychodzi 7,8l przy nastempnym tankowaniu leję do pełna zobaczymy ile na baku w mieście się pojeżdzi
Opublikowano

"Moje"= czyli obecne tj. E61 530dA(M57N) 218KM 2005 średnio w trasie 6l i mniej ? :shock:

"Moja paliła - czas przeszły". Temat dotyczy e60 2.0d 163km a takie posiadałem więc napisałem.

..pasja to moje życie..