Skocz do zawartości

[320] zimna nagrzewnica a przegrzewanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

viewtopic.php?f=68&t=120678

Witam, mam problemy ze swoja e36 m52b20 w automacie.

Kupiłem ją 2 tygodnie temu, jak się okazało była zalana wodą(i ewidentnie jak postała przez noc się zapowietrzała), Wymieniłem w ubiegłym tygodniu płyn chłodniczy po czym odpowietrzyłem maszynę, teoretycznie na lpg się przałączała weze byly miekkie ogrzewanie działało, nie przegrzewala sie. Przjechałem tak 60km i było ok. Na drugi dzien rano znowu na gaz sie nie przelaczala i brak ogrzewania-znowu sie zapowietrzyla. I tak codziennie, Wczoraj zrobilem test wieczorem jak silnik byl zimny sprawdziłem poziom-dolałem plynu do kreski- nie odpalałem silnika tylko tak zostawilem. Rano wracam patrze plynu ubylo 1cm.. dziwna sprawa. W kazdym razie dzisiaj już ciężko mi bylo dojechać 10km bo co 2km wskazówka mi uciekała w kierunku czerwonego pola. Po zbadaniu głębiej sprawy gdy wskazówka stoi w pionie widze ze gorny wąz gorący, kawałek chłodnicy od strony korka zbiorniczka goraca-ale reszta chłodnicy zimna-tak postał 15min na wolnych obrotach po czym wskazówka zaczęła pomału wędrowac w kierunku czerwonego pola i nadal chłodnica zimna.

Zakładam, że termostat może stwarzać problemy i/lub chłodnica?

Dodam, że śruba odpowietrzajaca na chłodnicy obraca się ciągle, dodatkowo miedzy chłodnicą a zbiornikiem na górze jak mocno sie nagrzeje-ucieka para z tej szczeliny. Zalatuje mi to jakimś pęknięciem....

co o tym sądzicie? gdzie tu co sprawdzic zeby wrocic do normy...

Opublikowano

sruba odpowietrzająca ma być zakręcona i nie może się kręcić,bo nie odpowietrzysz układu

możliwe też ,że jest wyciek ze zbiorniczka dość częsty przypadek w starych chłodnicach

Opublikowano

jeszcze mam dodatkowe pytanie-jak wszystko jest ok- to czy na wolnych obrotach ma leciec strumyk w zbiorniczku chlodnicy czy tylko po dodaniu gazu-np na 1200obr

bo u mnie póki co strumyk pojawiał sie tylko jak dodałem troche gazu, na wolnych nie bylo go nigdy widac

Opublikowano
wszystko już doszedłem ładu w koncu, elegancko wszystko się odpowietrzyło zgodnie ze wszystkimi informacjami na forach, ...ale na drugi dzień dalej brak ogrzewania, czasami też, jest ogrzewanie jak auto wchodzi na obroty, a na wolnych zanika ogrzewanie. Nie mogę wyczuć tematu o co chodzi, pompa wody jest raczej sprawna bo nawet na wolnych widac w zbiorniczku że sączy z kanału odpowietrzającego a już przy delikatnym dodaniu gazu strumyk się pojawia. Macie jakieś propozycje co jeszcze obadać?