Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Co do DRL to trzeba powoływać się na ustawę, a z tego co pamiętam (a mogę się mylić) to lampy muszć mieć symbol homologacji chyba od 2010 roku a we wcześniejszych nie jest to wymagane.

W I Drive mam opcję DRL do włączania i wyłączania (auto 2006), więc nie na darmo bmw zrobiło taką opcję i nie sądzę aby była nielegalna.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Co do DRL to trzeba powoływać się na ustawę, a z tego co pamiętam (a mogę się mylić) to lampy muszć mieć symbol homologacji chyba od 2010 roku a we wcześniejszych nie jest to wymagane.

W I Drive mam opcję DRL do włączania i wyłączania (auto 2006), więc nie na darmo bmw zrobiło taką opcję i nie sądzę aby była nielegalna.

Mam auto z 2006 z ksenonami i użycie opcji DRL powoduje włączenie przez cały czas świateł mijania. O ile dobrze pamiętam to zgodnie z przepisami jest obowiązek jeżdżenie na swiatłach mijania także w dzień. Zamiennie mogą być używane światła do jazdy dziennej, o ile samochód jest w nie wyposażony. Światła do jazdy dziennej stanowią seryjne wyposażenie samochodów zaledwie od paru lat.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mam auto z 2006 z ksenonami i użycie opcji DRL powoduje włączenie przez cały czas świateł mijania.

...bo masz pewnie automatyczne światła. Ja ich nie mam i mogę włączać i wyłączać DRL z poziomu I-Drive. Światła mijania mam dopiero gdy sam je włączę ręcznie, niezależnie jak mam w I drive ustawioną opcję DRL.

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano

Hey!

A mógłby ktoś podać jakiś konkretny paragraf, który można pokazać policjantowi i jakoś sie wybronić z tych świateł? W sumie na innych forach też każdy coś wspomina, że przepisy nie działaja wstecz itd. ale nie ma żadnych konkretów.

Pozdrawiam!

Mam do sprzedania 2 szt. felgi M-pakiet WZ 400 R18 9Jx18H2 IS 42
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Już nie pamiętam jaka to ustawa, ale było kiedyś o tym na forum, ale dawno - z 2-3 lata temu. Ktoś o tym właśnie pisał (o homologacji na lampach co do DRL).

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Hey!

A mógłby ktoś podać jakiś konkretny paragraf, który można pokazać policjantowi i jakoś sie wybronić z tych świateł? W sumie na innych forach też każdy coś wspomina, że przepisy nie działaja wstecz itd. ale nie ma żadnych konkretów.

Pozdrawiam!

O jakie światła Ci chodzi? Jest tu już bardzo dużo wątków. Wydaje mi się że przepisy określające używanie świateł zawarte są w kodeksie drogowym. Każdy rodzaj świateł musi mieć homologację - to podstawa. Nawet jeśli fizycznie Twoje światła spełniają wszystkie wymagania kodeksowe, a nie maja homologacji to są niedopuszczalne.

Opublikowano

No mowa jest cały czas o światłach do jazdy dziennej - w moim przypadku i wielu innych użytkowników BMW rolę świateł do jazdy dziennej pełnią długie przeprogramowane na jakiś % mocy świecenia. Z jednej strony jak producent umożliwia taką opcję bez jakiegoś szczególnego kombinowania to powinno być OK. Chyba zamówię sobie te bielsze H7 i wtedy te światła nie bedą tak podpadać swoim żółtym świeceniem:) Fajnie jakby sie pojawiły obiecane fotki jak to wygląda w realu...

Pozdrawiam!

Mam do sprzedania 2 szt. felgi M-pakiet WZ 400 R18 9Jx18H2 IS 42
  • 6 miesięcy temu...
  • 1 rok później...
Opublikowano

Odświerzę trochę temat.. czy są gdzieś dostepne lampy LED do świateł dziennych o dokładnych wymiarach , jak okrągłe halogeny w BMW 1 E87 ?

Chciałbym je wstawić zamiast halogenów.

Na RTV znam się dobrze (moja branża ) lecz na samochodach, to jakby dziewica prowadziła blog o sexie :-)
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Pilne: Czy przy wymianie oryginalnych świateł przeciw mgielnych, na Ledy świateł dziennych, trzeba je "dodać" w komputerze pokładowym ?
Na RTV znam się dobrze (moja branża ) lecz na samochodach, to jakby dziewica prowadziła blog o sexie :-)
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam. Moglby mi ktos napisac co zmienic i w jakim module zeby aktywowac DRL? W E46 ustawialem a do E87 nie moge znalesc nigdzie opisu. Dzieki
Opublikowano

A mi elektryk podpiął pod jakieś źródło prądu i est tak,że na pokrętle świateł "0" po włączeniu silnika od razu się one zapalają. Przełączenie na postojowe czy mijania powodują ich ( świateł dziennych ) wyłączenie. Oczywiście przy włączonych światłach dziennych żadne inne na zewnątrz samochodu się nie świecą.

PS.Zadziwiająca sprawa, którą obserwuję na co dzień : jeździ dużo samochodów, które mają włączone światła do jazdy dziennej wraz (oraz) światła mijania ( nie, nie są to halogeny przeciw mgielne ) :mad2: :duh: Nie jest to absolutnie zgodne z przepisami i jest bzdurnym rozwiązaniem. A co jeszcze bardziej dziwne,że są to także zupełnie nowe samochody i wygląda to tak, jakby było to ustawione fabrycznie :duh:

Poniżej przykład, jak ja zastąpiłem halogeny przeciw mglowe światłami do jazdy dziennej dziennej

07ec5d55e8c3.jpg