Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, podczas jazdy zapaliła się czerwona kontrolka oleju, silnik zaczął głośniej chodzić i tracić moc. Oczywiście od razu zaparkowałem i koniec jazdy. Pół roku temu wymieniałem pierścienie bo auto żarło olej jak wódę i co chwila zapalała się żółta kontrolka oleju. Po wymianie miałem spokój... do wczoraj. Macie jakieś pomysły?? Diagnoza?
Opublikowano
Podobny problem kolegi z forum czerwona kontrolka ---- podczas wymiany oleju filtra urwali mu w pokrywie filtra ten kołek z gumowymi oringami przepraszam nazwałem to tak po niefachowemu :oops:
Opublikowano
Pompa albo panewki. Ile jechałes z kontrolka? Ile masz oleju?i jaki to olej firma i gęstość. Do mechanika lepiej jedz na lawecie

Przejechałem jakieś 150 m i zaparkowałem, oleju nie było pod korek ale w normie, olej castrola 0 bądź 5W 30

Opublikowano
Podobny problem kolegi z forum czerwona kontrolka ---- podczas wymiany oleju filtra urwali mu w pokrywie filtra ten kołek z gumowymi oringami przepraszam nazwałem to tak po niefachowemu :oops:

podczas wymiany pierścieni do tego mogło dojść ale to pare miesięcy temu było

Opublikowano

podczas wymiany pierścieni do tego mogło dojść ale to pare miesięcy temu było

Jeżeli po wymianie było ok to mój post nic nie wnosi :(

Opublikowano

kolego przed wymiana pierscieni sprawdziłeś ciśnienie ? zazwyczaj zużycie oleju jest powodem uszczelniaczy zaworowych .

wymien filter i sprawdz potencjometrem cisnienie oleju bo moze czujnik oleju ci wysiadł .

żółta kontrolka to niski stan oleju a czerwona to brak cisnienia. powinna ci wczesniej migac na wolnych obrotach a tobie nagle zgasła wiec nie załamuj sie moze jest jakas iskerka nadzieji

Opublikowano
Miałem podobny przypadek niedawno w tym silniku. Nagle zapalila sie czerwona kontrolka i tez ze 100m musialem ujechac, olej wporzadku co sie okazalo pekl napinacz. Poprostu walki wtedy sa jakos przestawione i wywala kontrolke. Najlepiej niezapalaj bo mozesz zawory pogiąć, trzeba sprawdzic o gdzie lezy przyczyna. Kumaty mechanik powiniem dojsc do sedna.