Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Poniewaz jestem nowy witam wszystkich:) Sprawdzalem juz w wyszukiwarce i znalazlem troche rzeczy ale dla mnie to jeszcze zamalo:] Szukam poluje na E39 540i oczywiscie w manualu,narazie zadnego sensownego okazu nie znalazlem:( otoz czy godna rozwazania jest ta: http://www.allegro.pl/item98348580_super_bmw_5_super_moc_tanio_zobacz_.html włascieciel twierdzi ze ma 240tys przebiegu 225tys z ksiazka ,rok w polsce ,auto uderzylo tylnim bokiem chyba w slupek i mialo robiony blotnik wahacz i cos tam jeszcze ,felga jest uszkodzona i trzeba jechac na ustawienie zbieznosci...sam niewiem
Opublikowano

Ze zdjec nikt Ci raczej niczego rozsadnego nie wywrozy.

Najlepiej niech wlasciciel po prostu ustawi zbieznosc i wyprostuje felge na wlasny koszt - przeciez to nie kosztuje majatku.

A potem zrob dokladny przeglad w ASO BMW, szczegolnie pod katem uszkodzen powypadkowych.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
Byloby najrozsadniej ,hmmm interesuje mnie opinia uzytkownikow 540i na co mam zwrocic uwage i ogolnie wrazenia z jazdy ,bo chociaz wole e39 to sie zastanawiam nad E36 328i cabrio...
Opublikowano

Co prawda nie mam ani jednego ani drugiego ale powiem co przeszedlem. W styczniu nagle musialem kupic auto - mialem do wyboru 540i albo cos innego ( bardzo podobaly mi sie na ulicy - e36 coupe lub mercedes c a konkretnie c230 kompressor). Po pierwsze 540 w polsce jak szukalem to albo od razu uczciwi sie przyznawali bylo bite, albo handlarze wpierali nowka-niesmigany na nich jedynie zmarnowalem czas i kase na podroze. Nie raz mialem ochote takiemu natluc ale stwierdzilem szkoda nerwow na idiotow. Auto jednak moim zdaniem mimo fajnych osiagow nie ma tego czegos i dlatego ostatecznei postanowilem kupic to co sprawia wrazenie autka sportowego czyli e36 coupe 328. I nie zaluje kompletnie wyboru autko co prawda ma srednie osiagi jednak ma fajny wyglad a poloneza w miare latwo lyka ;-). Kolejnym autkiem chyba bedzie e36 coupe m3. Inna sprawa masz bardzo duza rozbieznosc i mysle wiekszosc rozsadnych ludzi cabrio traktoju jako trzecie czy chociaz drugie autko w domu... Oczywiscie wybor nalezy do Ciebie.

Jesli chcesz kupic autko powypadkowe to powiem ci tak mnie kiedys w punto walna koles jadac 20-30 km/h z zewnatrz i wewnatrz wygladalo bardzo niewinnie - rachunek wyniusl nie pamietam doklanie ale ponad 5 000zl. Musisz sie przwyczaic w ogloszeniu czesto jest autko delikatnie drasniete (czytaj czolowka z tirem ;d ) koszt naprawy 100zl a tyle to kosztuje wymiana klockow w samochodzie ;-). Z innej beczki moze lepiej isc w koszta i zrobic cos jak nalezy a nie wyklucic sie z handlarze i on pol auta sprayem pomalauje a za 3 miesiace i tak bedziesz msuial wszystko robic jeszcze raz... To samo dotyczy problemow z silnikim jak ktos mowi drobnostka to mu powiedz aby sam to zrobil jesli naprawa taka tania i latwa :-)...

Opublikowano

Witaj

Samochód jest juz bardzo dlugo na allegro.

Jak bylby warty uwagi (czyt. we wlasciwym stanie) to za te 26 kPLN juz dawno bylby kupiony...

Opublikowano
Hmmm ja sobie to tlumaczylem tym ze ,malo osob jest zainteresowanyh ta pojemnoscia:d a moze ktos go ogladal?
Opublikowano
I jeszcze jedna rzecz mnie ciekawi:] jako wielki maniak adrenaliny biore tez pod uwage E36 M3 po 1995 roku (3.2 321KM) ,wiec pytanie jest takie co lepsze 540i czy E36 M3?
Opublikowano
I jeszcze jedna rzecz mnie ciekawi:] jako wielki maniak adrenaliny biore tez pod uwage E36 M3 po 1995 roku (3.2 321KM) ,wiec pytanie jest takie co lepsze 540i czy E36 M3?

Ponownie powtarzam porownujesz w zasadzie dwu osobowe auto z limuzyna. Jesli pytasz co ma szybszy sprint 0-100, 0-200, 0-250 wygrywa m3. Na zakretach ze wzgledu na sztywnosc nadwozia tez wygra m3. Jesli bedziesz chcial jechac w 5 osob nad moze wygra 540i. Jak lubisz komfort tez wygra 540i. W zasadzie chcac przewiezc cokolwiek tez wygra 540i. Jesli pyutasz o elastycznosc to musisz sprawdzic w danych ale tutaj raczej bedzie porownywalnie. Ja do mojej coupety nie zmiescilem raz pudla z komputerem...

Jezeli oba auta chcesz kupic w cenie ponizej 30k to zadne z nich nie jest warte uwagi. e36 m3 w dodatku z silnikiem 3.2 w stanie wartym uwagi zaczynaja sie od(od ma tutaj bardzo duze znaczenie) 10 000- 15 000 euro podobnie e39 540i. Po sprowadzeniu i oplatach wyjda jakies 45-50k.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Cześć, ja mam 540i z 1999r. Kupiełem ten samochód 3 lata temu, przejechałem nim ok. 80tys. km. Na lato mam koła 17" ( przód 235/45 tył 255/40 ) zima 16". Można jeździć tym samochodem super szybko ( jeździłem po autostradach 250 km/h spalanie 25l/100km ) jak i bardzo oszczędnie ( na trasie do Białegostoku 8.8l/100, prawie pusta droga i był to eksperyment ). Normalne spalanie w mieście to od 14l w górę, a na trasie od 10l. Jazda jest bardzo komfortowa ( jedynie na trasie gdy są koleiny to samochód sie "ustawia" szczególnie na hamowaniu ). Przegląday i naprawy robię w ASO. Koszta są porównywalne z innymi samochodami które miałem ( Omega, Volvo ). Sporo jeździłem też w zimie na Bemowie u Wróbla ( taka szkoła jazdy ) i zachowanie samochodu jest rewelacyjne!! Jazdy między słupkami w lecie udowodniły, że do takiej zabawy 540 jest nieststy zbyt ciężka. W ciągu tych 3 lat robiłem Vanosa, wymieniłem praktycznie cały układ chłodzenia, sprzęgło, elementy zawieszenia ( różne ), pompę wspomagania, jakieś czujniki ABS ( ale to sam urwałem w zimie ), duuużo opon ( letnich ). Samochód który kupiłem był lekko walnięty z przodu ale nie było z tym tragedii. Koszty ubezpieczenia są też spore. Moje wnioski są taki: mocne samochody są naprawdę gone polecenia ale trzeba baaaardzo starannie wybierać używany ponieważ koszta napraw mogą być ogromne ( jest masa rzeczy które się szybko zużywają gdy ma się 286KM i 420 nm ). Cena zakupu ma znaczenie drugorzędne LICZY SIĘ GŁÓNIE STAN konkretnego egzemplarza!! Życzę udanych zakupów.