Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Proszę o opinię jak uzyskać najlepszą jakość. Jakie formaty najlepsze plików muzycznych. Gdzie można ściągnąć muzykę w formacie wave.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Najlepszym formatem jest FLAC... ale nawet zestaw B&O Ci tego nie przeczyta :)

Wave ma lepszą jakość od formatów MPx z prostego powodu - jest to format bezstratny (w uproszczeniu - "nieskompresowany").

Najłatwiejszym sposobem pozyskania plików w formacie wave jest chyba samodzielnie zgranie płyty CD-DA do tego formatu z wykorzystaniem jakiegokolwiek programu extract'ującego na PC...

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. A czy płyty CD kupione jako oryginalne nie są nagrywane wave?

Jakie ustawienia są z najlepszym efektem w B&O

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

CD-DA są zapisane za pomocą kodowania PCM.

Natomiast format Wave jest formatem pochodzącym ze "świata komputerowego" i może wykorzystywać różne kodeki, jednak faktycznie najczęściej stosuje się kodek PCM tożsamy z używanym w CD-DA.

Stąd chcąc zachować bezstratność informacji audio z płyt CD-DA najlepiej je zgrać właśnie do Wave - w uproszczeniu można powiedzieć, że jest to to samo :)

Co do ustawień B&O nie pomogę, bo u siebie mam HK.

Generalnie nie używam L7 Surround, bo jak dla mnie za bardzo zniekształca dźwięk.

Natomiast słucham głównie pozgrywanych płyt CD-DA z "domowej kolekcji" - nie jest to "domowa" jakość dźwięku, bo i sprzęt nie taki - ale jak na samochód jest OK.

Opublikowano
Dzięki , a czy orientujesz się czy są jakieś strony w necie gotowe do ściągnięcia z muzyką w rozszerzeniu wave. Bo na chomikuj są same mp3. A może trzeba ściągnąć mp3 i przerobić na wave. Gdzie mogę nabyć wysokiej jakości muzykę by hulała na B&O
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Konwersja formatów skompresowanych (np. MP3) na format Wave nie ma sensu, bo nie "odzyskasz" danych utraconych w wyniku kompresji.

Uzyskasz jedynie plik objętościowo większy (bo bez kompresji) ale z taką samą jakością (gorszą) jak źródłowy plik MP3...

Jeśli już to szukaj plików w formacie Flac i przekonwertuj je na Wave.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi. Mam pytanie

-czy istnieje możliwość odtwarzania muzyki z telefonu (samsung s5) polaczonego z internetem tak by wyświetlał się obrazek płyty bądź utworu odtwarzanego na panelu profesjonal?

-czy połączenie online (muzyki) możliwe jest tylko za pośrednictwem bluetooth (z USB u mnie czyta tylko to co na telefonie)

-jak można zgrać istniejącą muzykę z dysku twardego w samochodzie np . na telefon lub USB?

A może znacie jaki link do dobrej strony muzycznej dobrej jakości.