Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć

Posiadamy E70 z 2011 40D przebieg 125tys. Dziś coś szarpnęło i wyskoczył komunikat DSC, 4x4 i błąd skrzyni, auto w ogólnie nie jechało. Ojciec doczłapał się jakoś do firmy zgasił auto i teraz nie można wrzucić już żadnego biegu. Chciałem ręcznie rozblokować skrzynię i zepchnąć auto na podwórko co by się miejscowe "patio" za bardzo nim nie interesowało ale gdy otworzyłem schowek, w którym powinno być pokrętło ale nic nie znalazłem ( patrz fotka ). Jaką stawiacie diagnozę ? coś poważnego czy może jakaś błahostka ? Dlaczego nie ma pokrętła do ręcznego odblokowania skrzyni ? Teraz wyświetla się tylko jeden komunikat o niesprawnej skrzyni biegów.

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/efca339d1e30.jpg

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/37707d1fcd31.jpg

Edytowane przez pmskorupski
Opublikowano
Znam przypadek, że wypięła się półośka z tyłu z mostu i objawy były takie same, coś szarpnęło i samochód prawie nie jechał. Dopiero jak mocno się dodało gazu to szarpiąc jakoś się człapało. W pierwszej kolejności bym to sprawdził.
"Albo GRUBO albo WCALE"
Opublikowano
Pokretlo powinno byc w bagazniku nad akumulatorem tam gdzie klucze...

tam też może się znajdować ale moim przypadku znajdowało się… pod samochodem trzeba było odkręcić osłonę skrzyni i wkręcić jedną śrubę do oporu.

Auto stoi już w premium arena w Łodzi i zobaczymy co zdiagnozują.

Opublikowano

No nic tylko współczuć i trzymać się kieszeni. Zapodaj potem jak to się zakończyło. Zawsze lepiej wiedzieć jak podejść to takich objawów. U mnie

viewtopic.php?f=84&t=255779

Zakończyła się wymianą mechatroniki. Tylko, że zamawiana była w ZF-e za połowę ceny niż w serwisie BMW.

Opublikowano

Jutro będzie coś wiadomo. Taki plus, że auto jest dodatkowo ubezpieczone od uszkodzeń tylko wiadomo jak to jest z tymi ubezpieczeniami...

Najgorsze jest to, że auto mamy dopiero od 2 miesięcy :( a tu taka gafa

Opublikowano

Już wiadomo, przyciął się jakiś zaworek od mechatroniki i to spowodowało zablokowanie skrzyni aby jej nie uszkodzić. W większości przypadków taki błąd znika ponoć po ponownym uruchomieniu silnika.

Kosz 600 zł z przeglądem całego auta