Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam taki problem. Skrzypiał mi wysprzęglik. Wyciągnąłem go, nie ruszałem dosłownie niczego bo stwierdziłem że nie ma jak nasmarować. Zakręciłem z powrotem, próba odpowietrzenia, strzał :shock:. Odkręcam go z powrotem, patrze a wywaliło tą część która wchodzi w skrzynie, chce ją wyjąć palcami a ona wpadła do środka prawdopodobnie na jej dno.

Moje pytanie, czy coś sie może teraz stać? Czy mogę tak po prostu zamontować drugi?

Opublikowano

Montując wysprzęglik,nie trafiłeś na odpowiedni punkt (wgłębienie) na łapie,dlatego wysprzęglik się rozpadł.

Teraz pozostaje tylko wyjęcie skrzyni.

Jeśli będziesz miał trochę szczęścia to może złapiesz ten trzpień magnesem,jakąś łapką na wysięgniku,zależy gdzie się zatrzymał.

Opublikowano
Magnesem może da rade ale będzie ciężko jeżeli nie trafiłeś wysprzęglikiem w łapę to coś jest nie tak sprawdz czy nie wyskoczyła z czpienia miałem podobną przypadłość jak urwał się właśnie ten plastikowy trzpień po przeciwnej stronie wysprzęglika
Opublikowano
Jeśli będziesz miał trochę szczęścia to może złapiesz ten trzpień magnesem

Dzięki stary, nie wpadł bym na to, :cool2: Wyciągnąłem ten metalowy gupy trzpień, została jeszcze ta metalowa blaszka co dociskała i składała wszystko do kupy, ale jej nie wyciągne na 100%. Może ona zostać?

Opublikowano

Nie zaryzykowałbym zostawienia tej blaszki

Wcześniej ,czy póżniej blaszka może dostać się pod sprężyny dociskowe (talerzowe).

Przekręć ręcznie silnikiem bez odpalania,by obrócić docisk ,może blaszka zaczepiła się i wtedy spadnie na dół.

Sprawdź również jak kolega wyżej sugeruje,czy łapa jest na swoim miejscu,tylko nie szarp jej ,bo możesz właśnie ją wyrwać z zabezpieczenia.

Jeśli będzie zerwana z zabezpieczenia będzie się ,obracać na łożysku dociskowym,czyli przesuwać góra-dół.