Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jestem nowy na forum, ale nie potrafiłem znaleźć odpowiedzi na mój problem.

Mój samochód to bmw e34 520i posiadające webasto (upewniłem się, że jest w samochodzie w komorze silnika po stronie pasażera oraz jest wymienione w wyposażeniu po rozkodowaniu VIN'a). Jako, że idzie zima postanowiłem zabrać się jakoś za webasto i wymieniłem drugi akumulator w bagażniku na nowy, ponieważ starego już nie dało się uratować.

Jednak po włączeniu webasto za pomocą OBC, przez ustawienie godziny oraz przez przytrzymanie przycisku EIN mruga tylko dioda na czerwono i nic po za tym. Ani nie włącza się nawiew (który normalnie działa), ani webasto nie grzeje. Posprawdzałem bezpieczniki ( 1, 20 i 28 zgodnie z tym co jest napisane pod pokrywką puszki z bezpiecznikami), są dobre. Nie wiem co jeszcze i gdzie posprawdzać?

Może ktoś na forum spotkał się z podobnym problemem, albo wie co w takiej sytuacji zrobić?

Opublikowano
A ile masz paliwa w baku stojac na prostym podłożu, powinno być polowe baku jak masz mniej to webasto nawet nie beknie, przerabiałem kiedyś ten temat w e 32 dawno temu :D
Opublikowano

Pasowało by podpiąć i odczytać kody błędów o ile występują.

A może masz padnięty sterownik webasta????

Opublikowano
Jeśli to oryginalnie montowane webasto to pewnie jest to model BBW46 (DBW46 dla diesla). Przy tym modelu bardzo rzadko padają sterowniki, natomiast cała reszta to nieustanna zabawa i loteria czy odpali czy też nie.... Kodów błędu tu nie odczytasz-nie ma tam żadnego gniazda diagnostycznego. Błędy odczytuje się ze stoperem w ręku (ilość czasu od włączenia do wyłączenia urządzenia sugeruje odpowiedni błąd czy usterkę). Ja w swoim wymieniłem już: pompę obiegu wody, pompkę dozującą paliwo, czujnik temperatury, czujnik przegrzania, włókninę, świecę i dalej jest loteria. Wydałem na to całą kupę kasy i g.. z tego wyszło. Dlatego zmieniam piec na Thermotop. Tu jest już gniazdo diagnostyczne, poza tym Thermotopy są nowsze i się tak nie psują. Koszt pieca to ok. 400,500zł. Cała instalacja może zostać-kwestia przepięcia węży i kabli. BBW46 to bardzo stare piece-urządzenia dla entuzjastów rzeźby w ....(sam do nich należałem, ale miarka się przebrała) Pozdrawiam!
Nic nie stuka nic nie puka...