Skocz do zawartości

Jak szybko powinien nagrzewać się e39 2.0?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, uważam, że troszkę długo grzeje mi się auto, ponieważ dopiero po ok 6 km łapie pełną temperaturę, wymieniłem termostat, ale bez zmian.

Czy to normalne ?

Pozdrawiam.

Opublikowano

W trasie przy temp ok 3-5 st norma. W mieście jednak powinien trochę szybciej. Ale to też zależy jakie miasto.

Układ w e39 jest spory i to też ma wpływ na nagrzewanie. Nie może spadać za to z 90st w trasie bo to oznacza walnięty termostat. Pion masz od 75-115st tak jak byś nie wiedział.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie wielki ale jednak trochę wpływ na nagrzewanie ma to jak używasz ogrzewania :wink:

Jak jesteś ciepłolubem i grzejesz w aucie jak w piecu to troszkę dłużej zejdzie mu się zagrzać niż gdy używasz ogrzewania żeby tylko sople u nosa nie wisiały ;)

Także każdemu może wyjść ten +/- i kilometr do pionu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
(co nie ma sensu i tak)

Mojemu ojcu i tak byś nie przegadał :mrgreen:

Ja mam 22 na auto, klimatronik wtedy i tak nie dmucha więcej jak 3 kreski dopóki temperatura silnika nie zacznie schodzić z niebieskiego pola, co i tak wstępnie pozwala silnikowi na rozgrzanie się ;)

Opublikowano

co to za pytanie...

to zalezy od stylu jazdy i temp zewn, jak i samej drogi pod gorke z gorki.

Ale tak naprawde ja osobiscie staram sie jechac przez 10 km zawsze delikatnie bo moze jak inni pisza 4-6 km

wskazowka jest na pionie ale zanim olej zlapie optymalna temp i same czesci silnika to potrzeba troche wiecej,