Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od wewnątrz działa (otwiera/zamyka) w idrive jak ustawie auto ryglowanie też wszystko chodzi

Moje problemy zaczęły sie od środy, na początku nie mogłem otworzyć auta (bagażnik i zamykanie działało) rano w czwartek wszystko chodziło jak należy a wieczorem już padło wszystko, do auta muszę sie dostać po przez grot który otwiera/ zamyka wszystkie zamki, auto pali normalnie

Nie działa wyłącznie kluczyk, niestety mam jeden i nie wiem czy to na pewno wina kluczyka :(

Opublikowano

Akumulatorek kupiłem na ebay już z nóżkami przylutowanymi pod kątem 90 stopni, całą operację wymiany robił mi elektronik za 25 zł, podlaczał zasilanie z jakiegoś urządzenia, musi być podobne jakie daje akumulatorek żeby czegoś nie uszkodzić, nic nie musiałem programować. Kupiłem coś takiego

https://m.ebay.pl/itm/BMW-E81-E82-E87-E88-Battery-accu-BMW-Remote-Fernbedienung-akku-FOB-ML2020-VL2020/222035197702?hash=item33b2543f06:g:M1oAAMXQxKxR9ZWi

Opublikowano
u mnie było tak: wylutowałem starą baterie, zamówiłem obudowę pilocika, nową baterię (A W TYM CZASIE STARY PILOT LEŻAŁ BEZ BATERII JAKIEJKOLWIEK PRZEZ PONAD 2 TYGODNIE) i w wolnej chwili zmontowałem wszystko do kupy. Wychodzę z domu, bo mam jechać do pracy - klikam... otworzyło się i jade:) Nawet mi do głowy nie przyszło, żeby coś miało być nie tak

Osobiście nie praktykowałem ale zacytowany kolega nic nie podtrzymywał i jak napisał działa po wymianie aku bez problemu. Przekonam się o tym sam wkrótce bo też będę wymieniał. Poprzednio drugi nie używany pilot "podniósł" się po naładowaniu, teraz byłem z nim kilka razy w dłuższej trasie i nic go nie ruszyło.

Opublikowano
Byłem dziś na wymiane akumulatorka ale odstąpiliśmy od tego gdyż zdaniem fachowca kluczyk żyje i wysyła sygnały, co prawda nie jak nowy ale wystarczająco mocne aby auto reagowało. Inpą sprawdziłem moduły i nie sypie błędami. Już mi rece opadają :mad2:
Opublikowano
Jestem w tej chwili po wymianie baterii. Powiem szczerze, że po "otwarciu" kluczyka pierwsze co, to zmierzyłem napięcie i trochę mnie zamurowało. Wyszło 3.05 V a więc myślę sobie kaplica, TO NIE BATERIA. Nawet naciskałem podczas pomiaru przyciski bo mówię sobie na pewno wtedy siądzie napięcie, a tu nic. Dodam, że leżąca obok zakupiona nówka miała zaledwie 2.98V. Nie zrażony tym doświadczeniem postanowiłem dolutować kabelki i podłączyć starą baterię z nową. Tak uzbrojony z gołym kluczykiem poszedłem do auta i ... próba. Zamki nie drgneły ale słychać było jak coś pykło i podswietlił się przycisk start. No to mówię sobie jest nadzieja. Wywaliłem starą, przylutowałem nową, złożyłem prowizorycznie kluczyk i do auta. Zamki nadal nie zadziałały ale wystarczyła chwila w stacyjce na odpalonym silniku i wszystko hula tak jak trzeba. Tak więc nie ma co sugerować się miernikiem, napięcie trzymała ale pojemność i natężenie widocznie było niewystarczające. Tak na marginesie dodam, że nic nie podtrzymywałem żadnym innym źródłem podczas wymiany.
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano
ktoś się orientuje gdzie można dostać baterie do kluczyka bmw 3 e91 VL2020-1HF ?

http://www.batimex.pl/towar.php?idtowaru=2416

Nie jestem jednak pewien czy wiesz co potrzebujesz. Ta bateria na pewno nie pasuje do pilota e90-91. Wszystko rozbija sie o układ nóżek. Oryginalna ma rozstaw ok. 45st. Nie do dostania w sprzedaży. Pozostaje kupno takiej jak wyżej i lutowanie.

Oryginalna wyglada tak:

https://goo.gl/images/J8wHc8

• 1 miesiąc temu...
  • 1 rok później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Masz zdjęcie trzy posty wyżej :duh: Żadna z tych co wkleiłeś nie podejdzie bez przeróbek. Bieguny mają być tak, że jeżeli jeden jest na 9 to drugi na 12 ( tak jak na foto).

597ae213f3a3a58bbe5c19642586cd2deefc4db53f063a3172da31260ad66cc9

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Filmikow na youtubcu jest pełno. Niestety kluczyk bez comforta accesa trzeba rozciąć a potem skleić:(

Opublikowano
Filmikow na youtubcu jest pełno. Niestety kluczyk bez comforta accesa trzeba rozciąć a potem skleić:(

Okay, trochę więcej przemocy i się udało. Mam pierta żeby to lutować, jutro będę miał zrobione. Teraz nowa obudowa - ktoś kiedyś miał kilka sztuk na sprzedaż - tyle że nie mogę znaleźć.

EDIT: akumulatorek juz wymieniony. Zastanawiam sie czy dopuszczalne jest naladowanie akumulatorka ladowarka indukcyjna od telefonu. Generalnie powinno dzialac - polozylem na nia elektryczna szczoteczke do zebow co ma akumulator i zaczela sie ladowac. Wiec z kluczykiem chyba powinno byc tak samo?

to nieprawda, że ten bigos zaszkodził
  • Moderatorzy
Opublikowano

Ale po co tak cudować z ładowarkami jak można wsadzić do slotu i się podładuje.

Na allegro obudowy kluczyków są po 20-30zł a u majfriendów po 10zł.

spacer.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Możesz naładować ładowarką od szczoteczki lub telefonu
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam. ostatnio zauważyłem problem. mianowicie w moim e91 mam opcje keyless i nie włożyłem kluczyka pojawiła się ikonka na desce z baterią tak jakby była słaba.

czy to oznacza że muszę wymienić baterię w pilocie czy jak?? do tej pory wszystko otwiera zamyka z pilota bez problemów.

jeśli już czeka mnie wymiana to czy potrzebne będzie kodowanie czy podczas wymiany stosowanie jakiegoś podtrzymania napięcia itp??

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W keyless w kluczach jest okrągła wymienna bateria, nie trzeba nic podtrzymywać ani kodować żeby wymienić.
3A0jS9b.png
  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano
W keyless w kluczach jest okrągła wymienna bateria, nie trzeba nic podtrzymywać ani kodować żeby wymienić.

No chyba nie, wymieniłem baterie i kluczyk umarł, nie reaguje na nic, nawet jak przekręce w drzwiach ręcznie to alarm się i tak nie wyłącza.

Opublikowano
po wymianie okraglej baterii nic nie trzeba kodowac.

Wymieniłem baterie w pilocie z keyless, od tej pory nie reaguje centralny zamek, a po otworzeniu drzwi z kluczyka który jest w pilocie, alarm się nie dezaktywuje, na drugim pilocie wszystko działa.

To jak nie trzeba kodowac, to co trzeba zrobić? Wyrzucić i kupić nowy pilot? Wsadzenie w stacyjkę nic nie daje.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Bateria sprawna? W dobrą stronę wlożyłeś? Po wymianie powinna bez problemu działać, więc coś musiałeś zepsuć.
Opublikowano
Bateria sprawna? W dobrą stronę wlożyłeś? Po wymianie powinna bez problemu działać, więc coś musiałeś zepsuć.

Ale nie wiem co tu można zepsuć, bateria włożona biegunem w odpowiednią stronę, pilot nie reaguje, teraz nie wiem czy włożyć tą nową baterie do drugiego pilota w którym też już mam słabą, bo będę uziemiony jak będzie to samo

Edit: problem rozwiązany, winna nowa bateria (oznaczenie cr2032 z philipsa) nie działa, włożyłem tą słabą z drugiego pilota i wszystko działa, jestem w szoku, że nowa nie działa :shock: