Skocz do zawartości

Oberwany katalizator . Czym go najlepiej zastąpić ???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czy zamiast katalizatora wstawić prostą rure czy może strumiennice lub wywalić wszystko z niego i pusta puszke założyć ?????????????
Opublikowano
...no i wtedy srodkowy tlumik dostanie zdrowo popalic i szybko padnie, najlepiej wstawic jakis tlumik od auta o podobnych parametrach.

pozdrawiam

mavic

Opublikowano

Nie wiem czy dobrze pamietam ale srodkowy tlumik jest chyba razem z katalizatorem w jednej puszce ? Jezeli nie masz tlumika ze swobodnym przelotem ( nie seryjnego ) to nie polecam strumiennicy. To urzadzenie pracuje tylko i wylacznie dobrze ze sportowymi tlumikami. W pczeciwnym w ypadku strumiennica dziala odwrotnie niz mowia to ich producenci , czyli strumiennica moze hamowac a nawet cofac spaliny. Moze to ci zniszczyc glowice samochod straci moc i zacznie wiecej palic.

Polecam rurke.

. . . zero kierunkowy , jestem kajtek . . .
Opublikowano
Ja bym wyciol ale wstawil na to miejsce tlumik nowy srodkowy skoro kat jest z nim zintegrowany. Chyba ze ma byc na sztuke to wstaw rure...ale glosniej bedzie.

pozdrawiam

mavic

Opublikowano
glosniej nie chodzi,zmienila sie barwa na przyjemniejsza.a pomysl z zostawieniem samej puszki jest beznadziejny.bedzie bardzo metalicznie chodzic i brzeczec wiesniacko...
Opublikowano
Zgadzam sie z kORNELIO tez mialem na poczatku pusta puszke ale były z tego nie przyjemne odgłosy i wstawiłem porostu rure i teraz jest o wiele lepiej :cool2:
BIAŁA MOŻE WIECEJ :)
Opublikowano
No własnie podłączamsie do pytania, brzęczy mi cos w katalizatorze głownie jak schodzi z obrotów na wolnych no i jakos słabiej przyspiesza :( , jaką rure wstawiłes kornelio, o takiej samej srednicy?? Wywaliles całą puszkę i wstawiłes rurę tak?? Musze chyba zrobic to samo, ale boje sie ze auto straci na mocy ze niby nie bedzie odpowiedniego podcisnienia czy cos takiego, pozatym jeżdze na gazie, nie wiem co zrobic
Opublikowano
Dzieki kornelio, juz kiedyś o tym pisałes, ale wtedy jeszcze mój kat był okej, teraz coś w środku rzęzi i jakoś muli dziwnie, spalanie też jakby wzrosło więc wnisokuję,że to katalizator, pozatym po 233tyś przebiegu miał prawo puścić, zwłaszcza, że jeżdze na gazie to też pewnie ma coś do rzeczy w tej kwestii. Nowy katalizator troszke kosztuje, a i tak juz ostatnio sporo wpakowałem w auto, więc kolejne 400 zeta czy cos około tego nie usmiecha mi sie wydać a za wspawanie wezmą góra 50 zeta i tyle, dzieki i narqa
Opublikowano
Ok sadze ze napewno w tym tygodniu zrobie to bo nie da sie jezdzic rzęzi i autko słabe, nie wiem tylko czy jak mam gaz to czy tak mozna ale nie slyszalem o zadnych przeciwwskazaniach :8) napisze
Opublikowano
wstawilem zwykla rura o identycznej srednicy.

a co do mocy to ci sie poprawi dopiero...auto zdecydowanie dynamiczniejsze...

Tak a co ze spalinami?

pozdrawiam

Opublikowano
co ze spalinami?a no to ze jezeli masz zdrowy silnik to na analizatorze bedzie cacy.pytalem sie diagnosty.a dwa ze byly wersje e36 bez kata wiec problemu nie widze...
Opublikowano
Wyciołem kata wstawiłem rure tej samej średnicy ładnie chodzi i czuć że lepiej przyszpiesza . Jest rewelka