Skocz do zawartości

[e70] 3.0si Problem z ręcznym i delikatne drgania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Posiadam od jakiegoś czasu BMW x5 e70 3.0 si europa. Mam następujące problemy:

- silnik czasami delikatnie drga, drgania odczuwa się na kierownicy i fotelu. Ale nie zawsze.

- mam problem z rozładowującym się akumulatorem. Kupiłem nowy i po zainstalowaniu rano nie mogłem uruchomić. Po naładowaniu to samo. Po przestanej nocy nie ma prądu.

Od jakiegoś czasu przestałem zaciągać ręczny - i akumulator już od miesiąca nie jest ładowany i wszystko jest ok. Co może być z tym ręcznym ? z góry dzięki za podpowiedzi.

Robota to prymitywny sposób spędzania wolnego czasu ;)
Opublikowano

Jeśli chodzi o te drgania, to udaj się do kogoś co ma kompa z programem do diagnozy BMW

i może też wykonaj adaptację skrzyni biegów. :cool2:

Przyczyn może być wiele. :mad2:

Przy tej diagnozie może tez pokaże co masz z ty ręcznym.

Ja na każde rozpoczęcie sezonu wykonuję adaptację,

bo kiedyś też "szarpało" :mrgreen:

Trzeba pamiętać, że głowa jest do myślenia

a tyłek do siedzenia.

Nie należy tego zmieniać.

Opublikowano
Diagnoza nie wykazuje zadnych bledow. a na czym polega adaptacja?
Opublikowano

Tak w skrócie, to adaptacja polega na odpowiednim ustawieniu sterowników skrzyni,

względem temperatur jakie są zima i latem, też rodzaju opon, itd.

Trzeba pamiętać, że głowa jest do myślenia

a tyłek do siedzenia.

Nie należy tego zmieniać.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
a może coś bardziej szczegółowo?
  • 3 lata później...
Opublikowano

Cześć,

Odświeżę temat. Czy udało Ci się pozbyć tych drgań ?

W moim przypadku jeszcze denerwuje mnie lekkie drganie na postoju (np. Na światłach)

Wg mnie w samochodzie takiej klasy nie powinno dziać się coś takiego. Dajcie znać jak to wyglada u Was.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Jeszcze mam pytania do Was w sprawie adaptacji.

Mam kabel K-DCAN. Zainstalowany program INPA 5.0.0. Niestety nie mam możliwości diagnozy BMW E70. Jedynie co to są jakieś starsze wersje BMW bądź inne typu E90.

Proszę Was o radę jak mogę adaptować skrzynię za pomocą INPY, ewentualnie może potrzebuje jakaś inną wersję ?

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
Cześć,

Odświeżę temat. Czy udało Ci się pozbyć tych drgań ?

W moim przypadku jeszcze denerwuje mnie lekkie drganie na postoju (np. Na światłach)

Cześć,

jesteś pewny, że to silnik? Ja u siebie podejrzewam skrzynię, bo drgania zwykle ustępują po przełączeniu na P/N. Wrzucając spowrotem D/R/1 drgania wracają. Jestem w stanie zaobserwować to tylko na postoju.