Skocz do zawartości

E65 735 nagle kopci i stokaja zawory pomocy !!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich prosze o porade w mojej e65 735 2002 rok ktora nie dawno kupilem spotkaly mnie takie dziwne przypadlosci to dluga historia ale prosze o cierpliwosc a wiec na poczatku pokazal mi sie wyciek z dziurki kolo pompy rozebralem wymienilem rure i reszte a przy okazji zobaczylem ze mam ogromne ilosci nagaru na walkach itd a rurki ktorymi podaje olej na krzywki byly calkowicie zapchane a wiec na walkach praktycznie nie bylo oleju wszystko udroznilem i zaczelo sie !!!!

nagle auto zaczelo kopcic jak postalo na wolnych obrotach i ruszaniu domyslilem sie ze do wymiany uszczelniacze bo przedtem nie bylo oleju w gornej czesci a teraz jest a wiec uszczelniacze puszczaja uszczelniacze wymienione auto nie kopci ale tu nagle zong jezdze sobie a tu nagle podczas jazdy z rury kleby dymu i auto zaczyna dzwonic jakby zawory jakby zawczesny kat zaplonu a dymu z tylu odgroma popuszcze gazu przejade kawalek i jest ok pomyslalem ze o membramki do wymiany w separatorze oleju a iwec wymienile ale ten problem na dal istnieje jade i tu nagle kleby dymu ja z lokomotywy i przepalony olej odpuszcze przez kilkanascie sekund i jade dalej i jest ok najczesciej tak sie dzieje kiedy wylacze silnik i zachwile go odpale i odrazu jade po drodze po tych wymianach zaczol mi zle odpalac po nocy i tez nie ma reguly kiedy raz odpali dobrze a raz zle tak jakby byl zalany jodpala za 4 kreceniem i wtedy smierdzi nie spalone paliwo i troche dymu z tylu ale to juz nie olej spalony tylko benzyna swiece nowe cewki wymienione przepustnica podmieniona z innego auta przeplywka tez w rurka ktore ida do pokrywy zaworow tam gdzie mebramy a w sumie bardziej w prawej sa spore ilosci oleju jak wlalem olej 0w40 to byla tragedia kopcil czesciej musialem wlac 10w40 bo nie szlo jezdzic

koledzy pomocy!!!!!!!!!!!

Opublikowano

Witam

Sprawdz jakie są blędy kompem i kompresję to coś będzie wiadomo w jakiej kondycji jest silnik.

Możliwe,że wczesniej ktoś wlal jakiś uszczelniacz a jak wyczyścileś i wlaleś normalny olej to wszystkie bolączki się ujawnily.

pozdrawiam

Opublikowano

dzieki za odpowiedz kompresia ok bledy to jedynie informacja o zapchanym katalizatorze na 2 rzedzie cylindrow i blad secondary air system bank 2 dzieja sie takie dziwne zeczy jezdze 2 dni i jest wszystko w porządku a kolejnego dnia jade a tu nagle za mną wielka chmora dymu podczs dodawania gazu wtedy zaczyna sie klekotanie tak jakby zaworow ale to pewnie przez to ze olej dostaje sie do kolektora ssacego i jest zassany na cyluindry wtedy wystepuje wypadanie zaplonow odpuszcze gazu dymienie ustepuje bo olej zostaje wypalony i jest okej i nigdy nie wiadomo kiedy to znow nastapi

jak zciagam membramki w pokrywie zaworow to jest tam pelno oleju

czu ktos sie orietuje czy w pokrywie zaworow jest cos co moglem uszkodzic przedmuchujac ja sprezonym powietrzem czy tam moze sa jakies kanaly ktore ograniczaja doplyw oleju do separatora oleju bo w jaki inny sposob silnik moze zassac olej w pokrywe w takiej ilosci w kolektorze czasem jest go sporo

do tego mam drugi problem auto nie chce odpalac po nocy tak jakby bylo zalane musze krecic 5min i dpala tak jakby byl zalany smierdzi benzyna ale sa dni bezwzgledu na temoperature ze odpala przez 3dni za pierwszym razem

dzieki za kazda piomoc

Opublikowano

Czy przy wymianie uszczelniaczy byly sprawdzane prowadnice zaworów czy mialeś zdejmowane glowice?

Klekocze i pali olej może to przez nie.

pozdrawiam

Opublikowano
witam ponownie kopcenie ustalo ale auto nie odpala po nocy to znaczy zalewa swiece nie wiem co moze byc powodem jak zkasuje adaptacje to jakos odpala ale nastepnego dnia juz nie