Skocz do zawartości

Turbina po regeneracji, spadek mocy podczas jazdy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od kilku tygodni borykam się z problemami z moją trójką E90 320D 163km. Trzy tygodnie temu po przejechaniu 430 km z duża prędkością auto straciło moc. Bieg od 0 do 100 trwał wieczność a V max 120 - 130 km/h. Oddałem auto do Bosch Service, w którym zdiagnozowano uszkodzenie sterownika turbiny, którego zakup nawet na allegro graniczy z cudem.

Znajomy polecił mi firmę z Rzeszowa która zajmuje się turbinami gdzie od lat regeneruje i ustawia turbiny w Evo którym się ściga. Wysłałem do nich turbo i stwierdzili ten sam problem - popsuty sterownik. "Przy okazji" postanowili zregenerować turbinę bo miała już ubytki no i wymienili sterownik na inny sprawny. Poskładali wszystko i przy pomocy swoich zaawansowanych urządzeń ustawili turbo tak jak powinno być. Okazało się że auto dalej nie jeździ po założeniu. Było o tyle lepiej, że od około 3,5 tys obrotów auto odzyskiwało dawną moc. W serwisie próbowali ręcznie regulować cięgno turbiny ale zupełny brak reakcji.

Pojechałem więc do Rzeszowa gdzie specjaliści od turbin zawieli auto do mechanika który w jakiś sposób przeprogramował sterownik elektryczny turbiny i ta zaczęła reagować na jakąkolwiek zmianę ustawień. Jest już o tyle dobrze bo auto zaczyna jechać od około 2,5 tys obrotów ale już brak możliwości dalszej ręcznej regulacji bo skończyło się cięgno... Dodatkowo wygląda na to że występuje problem z przeładowaniem turbiny ponieważ przy wkręceniu auta na wysokie obroty auto podczas jazdy nagle traci moc a odzyskuje ją dopiero przy zgaszeniu auta i ponownym uruchomieniu po chwili.

Czy macie jakieś pomysły na naprawienie tego auta? Może jesteście w stanie polecić dobrego mechanika w okolicach Warszawy, który zna się na tym i doprowadzi auto do dawnych czasów świetności za rozsądne pieniądze?

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Opublikowano

No i następny pacjent nabrany na regeneracje turbint mitsu .. :mad2:

Człowieku w naszym kraju jeżdzi sie furami a reperuje się groszami :mad2:

Kup nową nawet na allegro z gwarancją na 2 lata . Całosć wyniesie cię z profesjonalna wymianą w ASO ok. 4.5 tysi i autko będzie śmigało jak nowe .

Inne systemy drutowania i klecenia zawsze wychodzą bokiem :mrgreen:

Pozdro.

Domek nad najczystszym jeziorem na Mazurach - Wakacje - Święta - Ferie - Weekendy - Sylwester -http://domkinarty.spanie.pl/
Opublikowano
Co do braku mocy - zdarzyło mi się coś takiego raz w długiej autostradowej trasie. Auto nie chciało jechać poniżej 2,5rpm, chwilowe przy pełnym gazie 10l i pełzanie. Wystarczyło zgasić silnik i odpalić na nowo, po problemie. Zastanawiam się czy to jakiś pierwszy symptom uszkodzenia nastawnika VNT czy jednak jeździć i się nie przejmować, zdarzyło się to jeden jedyny raz i nawet żadnego błędu nie było, wyglądało to ewidentnie na przycięcie vnt.
Opublikowano
PANOWIE MOŻE KTOŚ SIĘ ORIENTUJE JAK SIĘ DOBRAĆ DO ZAWORU AGR.CZYTAŁEM RADĘ ROBERTBMW I CHCIAŁBYM TAM ZAJRZEĆ ALBO ZAWIEŚĆ DO MECHANIKA ŻEBY TO ZROBIŁ,ALE CHCE WIEDZIEĆ GDZIE TO JEST ŻEBY MNIE NIE ZROBIŁ W H..A POZDRO
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Moj problem sie rozwiazal. Potwierdzam to co pisza inni forumowicze - turbin mitsubish w tych modelach ze sterownikiem elektrycznym sie nie regeneruje!! Panowie z firmy regeneracyjnej robili to 2 krotnie i w sumie 4 krotnie probowali ja ustawiac w aucie bez skutku. Kupilem nowe turbo i auto jezdzi jak 220 tys km temu :)

Pozdrawiam

Opublikowano
PANOWIE MOŻE KTOŚ SIĘ ORIENTUJE JAK SIĘ DOBRAĆ DO ZAWORU AGR.CZYTAŁEM RADĘ ROBERTBMW I CHCIAŁBYM TAM ZAJRZEĆ ALBO ZAWIEŚĆ DO MECHANIKA ŻEBY TO ZROBIŁ,ALE CHCE WIEDZIEĆ GDZIE TO JEST ŻEBY MNIE NIE ZROBIŁ W H..A POZDRO

WIECEJ CAPS LOCKA!!!!

Mam angielsko-jezyczny system = brak polskich znakow diakrytycznych - przepraszam :(
Opublikowano
No niestety, turbo sie zle regeneruje a czym nowszej generacji ty m gorzej i do tego turbiny sa coraz mniej trwalsze. Zaczynaja dochodzic sluchy ze zdarza sie ze w F30 turbo padaja juz nawet przy przekroczeniu 150000 KM tak w dizlu jak w benzynie a jedynym wyjsciem to zakup nowej czesci ktora kosztuje fortune jezeli nie ma sie pakietu gwarancyjnego 200 tys KM.

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano
Witam,

Moj problem sie rozwiazal. Potwierdzam to co pisza inni forumowicze - turbin mitsubish w tych modelach ze sterownikiem elektrycznym sie nie regeneruje!!

Nie "inni" tylko jak na razie jeden. I co to znaczy, że "się nie regeneruje"? Ja mam zregenerowaną mitsu już od 25 tys km i śmiga aż miło.

http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF
Opublikowano (edytowane)
Oleju w silniku praktycznie nie ubywa, może muszę dolać z 0,4 - 0,5l miedzy wymianami czyli na 10-12 tys km. Turbo puszcza olej ale to minimalnie - jak zdejmie się tę rurę to oleju jest tyle, że ledwie na palca można wziąć, nie to że cieknie. Program jest. Edytowane przez bbrys
http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF
Opublikowano
Ja zregenerowałeś swoją i nie mam żadnych zupełnie problemów a turbo ma juz ponad rok. Raz miałem problem na samym początku przez jakies 5min, wiec jak chyba ktoś umie zregenerować to to zrobi dobrze.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Spadek mocy może być spowodowany nieszczelnością układu dolotowego od turbiny do intelculera i do silnika .

Trzeba sprawdzić szczelność całego układu . Będzie widać olej na złączach miedzy gumą a rurą .

Domek nad najczystszym jeziorem na Mazurach - Wakacje - Święta - Ferie - Weekendy - Sylwester -http://domkinarty.spanie.pl/